11:55 21.09.2021

Парламент ухвалив у цілому законопроект про впровадження в Україні договорів керованого доступу

2 хв читати
Парламент ухвалив у цілому законопроект про впровадження в Україні договорів керованого доступу

Верховна Рада у вівторок ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект №4662, який забезпечить можливість закупівель лікарських засобів за договорами керованого доступу (ДКД).

Відповідне рішення парламент ухвалив 309 голосами "за".

"Позитивне голосування створює повноцінну законодавчу базу для застосування механізму ДКД в Україні", - написав у Facebook міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

За його словами, механізм ДКД використовують у всьому світі для забезпечення інноваційними препаратами пацієнтів зі складними і рідкісними захворюваннями, зокрема онкозахворюваннями (57%), хворобами очей (33,9%), хворобами шкіри (28,8%).

"Чому це важливо? Тепер за дорученням МОЗ ДП "Медичні закупівлі України" має можливість вступати в прямі переговори з виробниками оригінальних інноваційних лікзасобів для їх закупівель", - додав Ляшко.

Він зазначив, що механізм ДКД дасть змогу розширити доступ до препаратів для пацієнтів, ефективно використовувати бюджетні кошти.

У свою чергу менеджер комітету Європейської бізнес асоціації (ЄБА) з охорони здоров'я Дмитро Лур'є зазначив, що асоціація вітає ухвалення цього закону.

"Ми вітаємо ухвалення цього довгоочікуваного рішення, яке дасть змогу повноцінно запустити роботу механізму ДКД, раніше врегульованого на підзаконному рівні постановою уряду, проте без цих змін він не міг повноцінно запрацювати", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".

Лур'є зазначив, що члени комітету ЄБА очікують, що до ДКД застосовуватиметься середньострокове бюджетне планування, що потребуватиме змін до постанови Кабміну з тим, щоб ДКД могли укладатися на термін до трьох років, а це додатково забезпечить ефективність цього механізму і найкращі умови під час переговорів з їх укладення.

Як повідомлялося, механізм ДКД дасть змогу закуповувати препарати для орфанних хворих зі знижкою 20-50%. Фармкомпанії готові постачати препарати за зниженою вартістю на умовах конфіденційності й без застосування процедур публічних тендерів, оскільки альтернативного препарату немає і більш вигідної пропозиції не може бути. За такою процедурою деякі країни закуповують ліки більше ніж від 250 захворювань.

У першому читанні законопроект №4662 було ухвалено навесні 2021 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

Фармроздріб у 2024 р. підхопив минулорічний тренд зростання частки дієтичних добавок і ВТМ аптечних мереж - експерт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА