13:27 05.10.2021

МОЗ України скерувало подання власникам 15 медзакладів, в яких підробляли COVID-сертифікати

2 хв читати
МОЗ України скерувало подання власникам 15 медзакладів, в яких підробляли COVID-сертифікати

Міністерство охорони здоров'я скерувало подання власникам 15 медичних закладів, в яких імовірно підробляли сертифікати про вакцинацію проти COVID-19, з вимогою усунути від роботи керівників, повідомила заступник міністра Марія Карчевич на брифінгу в Києві у вівторок.

"Щодо кожного з цих випадків правоохоронці здійснюють розслідування. Ми чітко стоїмо на позиції: особи, які займаються такими шахрайськими діями, мають бути притягнуті до відповідальності", - заявила вона.

Карчевич наголосила, що в разі, якщо медзаклади продовжуватимуть фальсифікувати дані про тестування або вакцинацію проти COVID-19, Міністерство охорони здоров'я ініціюватиме анулювання ліцензії та розірвання контракту медзакладу з Національною службою здоров'я України.

"Це означатиме припинення фінансування цього медзакладу з держбюджету", - наголосила вона.

Зі свого боку начальник департаменту кіберполіції Національної поліції України Олександр Гринчак повідомив про вже 486 зареєстрованих кримінальних проваджень за фактом підроблення документів про вакцинацію, здійснено 140 обшуків, заблоковано 523 ресурси, які пропонували підроблені сертифікати. За цими фактами пред'явлено 85 підозр.

Окрім того, він повідомив, що вже встановлено 1,750 тис. громадян, які скористалися послугами зловмисників і купили підроблені сертифікати.

"Триватимуть перевірки. Зробимо все, щоб притягнути їх до кримінальної відповідальності", - сказав він.

Як повідомив Гринчак із посиланням на моніторинг інтернет-ресурсів, шахраї пропонують фальшивий сертифікат про ПЛР-тест за ціною від 200 грн до 700 грн. Фальшивий COVID-сертифікат про вакцинацію - за ціною від 2 тис. грн до 15 тис. грн.

"94% ресурсів, які пропонують продаж підроблених тестів або COVID-19 сертифікатів, фейкові або шахрайські", - зазначив голова кіберполіції.

У свою чергу перший заступник міністра цифрової трансформації Олексій Вискуб повідомив, що вже понад 1,4 млн українців згенерували COVID-сертифікати через сервіс "Дія" після вакцинації.

За використання підроблених COVID-сертифікатів загрожує штраф до 34 тис. грн або до двох років позбавлення волі. Медпрацівникам, що вносять неправдиві відомості до бази даних, загрожує штраф до 68 тис. грн або до двох років позбавлення волі, а також позбавлення права обіймати посаду. За виготовлення та продаж підроблених COVID-сертифікатів загрожує штраф до 170 тис. грн або позбавлення волі до трьох років.

Водночас Вискуб наголосив, що згенерувати фальшивий COVID-сертифікат про вакцинацію у системі eHealth може тільки медпрацівник, який має до неї доступ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

Фармроздріб у 2024 р. підхопив минулорічний тренд зростання частки дієтичних добавок і ВТМ аптечних мереж - експерт

Актуальні тенденції попиту на фармринку відображають зміни потреб населення через війну - думка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА