09:33 03.11.2021

Науковці знайшли антитіло, яке може протистояти різним коронавірусним інфекціям

2 хв читати
Науковці знайшли антитіло, яке може протистояти різним коронавірусним інфекціям

Науковці Дюкського університету та Університету Північної Кароліни в Чапел-Гіллі (UNC, США) виявили та протестували антитіло, яке обмежує тяжкість інфекцій, спричинених різними коронавірусами, зокрема тим, що викликає COVID-19, йдеться у повідомленні UNC.

"Це антитіло має потенціал для лікування нинішньої епідемії, воно також може стати у пригоді для майбутніх спалахів, якщо або коли інші коронавіруси перейдуть від своїх природних господарів-тварин до людей", - зазначає співавтор дослідження доктор Бартон Гейнс.

Науковці виділили антитіло, проаналізувавши кров пацієнта, який був заражений оригінальним вірусом SARS-CoV-1, що спричинив спалах атипової пневмонії на початку 2000-х років, та від хворого на COVID-19.

Із 1700 антитіл, отриманих від двох осіб, дослідники виявили 50 антитіл, які мали здатність зв'язуватися і з вірусом SARS-CoV-1, і з SARS-CoV-2, що викликає COVID-19.

Подальший аналіз засвідчив, що одне з цих перехресно зв'язувальних антитіл було особливо потужним - воно могло зв'язуватися з багатьма коронавірусами тварин на додачу до двох патогенів, що інфікують людину.

"Це антитіло зв'язується з коронавірусом у місці, яке зберігається за численних мутацій та варіацій, у результаті воно може нейтралізувати широкий спектр коронавірусів", - зазначає Гейнс.

Після виділення антитіла дослідники протестували його на мишах, щоб визначити, чи може воно ефективно блокувати або мінімізувати інфекції, що виникають.

У результаті з'ясувалося, що воно робило і те, і інше. У разі введення до зараження антитіло захищало мишей від розвитку атипової пневмонії, COVID-19 та його варіацій, зокрема "дельти", та багатьох коронавірусів тварин, які потенційно можуть викликати пандемії у людей.

У разі введення після інфікування антитіло зменшувало тяжкі симптоми у легенях порівняно з тваринами, яких не лікували антитілом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА