20:00 12.11.2021

Лідерами продажу фармроздробу, як і раніше, залишаються "ковідні" препарати, зростання попиту відображає зростання захворюваності на COVID-19 – експерти

3 хв читати
Лідерами продажу фармроздробу, як і раніше, залишаються "ковідні" препарати, зростання попиту відображає зростання захворюваності на COVID-19 – експерти

Лідерами продажу фармацевтичного роздробу за підсумками дев'яти місяців 2021 року, як і раніше, залишаються "ковідні" препарати, водночас зростання попиту на них відображає фактичне зростання захворюваності, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" експерти.

За словами директора департаменту маркетингу та продажів корпоративних брендів фармкомпанії "Дарниця" Романа Шкотова, якщо в першому півріччі 2020 року збільшення попиту на "ковідні" препарати не спостерігалося й епідемія була швидше панічною, фармринок був практично без зростання у другому кварталі 2020 року і лише в липні 2020-го перейшов у фазу зростання.

"На противагу 2020 року, у першому півріччі 2021-го попит на лікарські засоби дійсно відображає зростання захворюваності на COVID-19. У жовтні-листопаді цього року збільшився попит, зокрема, на антибіотики, кортикостероїди, інфузійні розчини, антиагреганти", - сказав він.

Шкотов нагадав, що у 2020 році ВООЗ та провідні медики назвали монопрепарати парацетамолу одними з найбільш ефективних засобів у зниженні підвищеної температури при COVID-19. У результаті в 2020 році обсяги продажу монопрепаратів парацетамолу в Україні перевищили рекорди попередніх років, і ця тенденція зберігається в 2021 році.

"За даними дослідників Proxima Research, парацетамол від "Дарниця", як і раніше, є №1 продажу в упаковках і грошах та більш ніж удвічі випереджає найближчого конкурента. Станом на третій квартал 2021 року частка продажів "Парацетамол Дарниця" на ринку монопрепаратів парацетамолу України в упаковках становила 71,1%, у грошах – 72,4%", - сказав він.

Крім того, Шкотов відзначив значний попит на антибіотики.

"Ця тенденція викликає занепокоєння, оскільки відомо, що антибіотики не лікують вірусну інфекцію. Неконтрольоване вживання антибіотиків може завдавати значної шкоди здоров'ю, починаючи від побічних реакцій у конкретного пацієнта і закінчуючи збільшенням кількості антибіотикорезистентних бактерій", - сказав він.

Шкотов звернув увагу, що у 2020 році через карантинні обмеження та фокус на COVID-19 "не фіксувався природний рівень простудних захворювань".

"Цього року з кінця літа ми спостерігаємо звичний сплеск сезонної захворюваності на ГРВІ. Тому в 2021 році структура споживання ліків вирівнюється і повертається до "доковідного" стану", - сказав він.

У свою чергу прес-служба компанії "Фармак" зазначила, що загалом показники на роздрібному ринку України компанії у 2020 та 2021 роках мають схожу динаміку.

Зокрема, приріст продажів у 2021 році демонструють антитромботичні засоби, противірусні лікарські засоби для системного застосування, препарати, що застосовуються під час кашлю, застудних захворювань, захворювань порожнини носа, лікарські засоби для лікування печінки та жовчовивідних шляхів.

"Препарати, які застосовуються у лікуванні COVID-19, утримують провідні позиції", - повідомили у "Фармаку".

Зокрема, до препаратів цієї групи належить антитромботичний засіб "Фленокс", що посідає друге місце у продажах, і новий вітамін для зміцнення імунітету "Памп", що містить вітаміни С, D3 та цинк, який вийшов на ринок України у 2021 році, а вже у жовтні посів 10-те місце з продажу у продуктовому портфелі "Фармака".

"Драйверами зростання 2021 року в компанії є антитромботичні препарати, протизастудні препарати, назальні краплі та спреї, вітаміни", - резюмувала прес-служба "Фармака".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ситуація з туберкульозом залишається складною по всій країні, найбільший рівень захворюваності в п'яти областях

Дніпропетровська область отримала від чеських партнерів мобільне реанімаційне відділення на 13 пацієнтів

МОЗ завершило перевірку ВЛК у Києві

Усі бюро судмедекспертизи до середини 2024 року увійдуть до єдиної національної системи під управлінням МОЗ - Кузін

Через війну в Україні не діагностують до 30% випадків туберкульозу

Українські клініки отримають іще 73 потужні генератори в рамках проєкту МОЗ і СБ

Фонд UNFPA за підтримки Швеції та Норвегії передав Україні ще дві мобільні гінекологічні клініки

Кабмін затвердив стратегію добровільного донорства крові до 2028 року

У Києві почалося створення найсучаснішого Центра протезування для військових - Кличко

Мерія Лондона повідомила про початок благодійної програми з відправки авто в Україну на базі ініціативи Кличка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА