13:32 17.12.2021

Імунна система акул допоможе відбити атаки нових коронавірусів - дослідження

2 хв читати
Імунна система акул допоможе відбити атаки нових коронавірусів - дослідження

Невеликі антитілоподібні білки (variable domain of new antigen receptor, VNAR), отримані з імунної системи акул, можливо, допоможуть запобігти зараженню людей коронавірусами, йдеться в повідомленні Університету Вісконсину-Медісон.

Наголошується, що науковці університету спільно з колегами з Університету Міннесоти та компанії Elasmogen (Шотландія) відібрали низку кандидатних синтетичних білків із великого пула.

"VNAR акули змогли нейтралізувати WIV1-CoV, коронавірус, який здатний заражати клітини людини, але наразі циркулює лише в кажанів, у яких, ймовірно, виник SARS-CoV-2, що викликає COVID-19", - наголошується в повідомленні.

Завчасна розробка методів лікування таких вірусів, які переносять тварини, може виявитися корисною, якщо вони перейдуть до людей, вважають науковці.

Наголошується, що імунні білки акули вдесятеро менші, ніж людські антитіла, і можуть зв'язуватися з вірусними білками унікальними способами, які посилюють їхню здатність зупиняти інфекцію.

"Ці маленькі антитілоподібні білки можуть проникати у віддалені куточки і закутки, до яких людські антитіла не можуть отримати доступ. Те, що ми робимо, - це підготовка арсеналу терапевтичних засобів, які можуть бути використані проти спалахів атипової пневмонії. Це свого роду страховка на майбутнє", - зазначає професор патології Університету Вісконсину-Медісон Аарон Лебо.

Дослідники протестували VNARs акули як проти інфекційного SARS-CoV-2, так і проти псевдовірусної частки – версії вірусу, яка не може розмножуватися у клітинах.

Один VNAR, названий 3B4, міцно прикріплюється до канавки на білку вірусного шипа поруч із тим місцем, де вірус зв'язується з клітинами людини, й, очевидно, блокує процес зв'язування.

Здатність зв'язувати такі консервативні області з різними коронавірусами робить 3B4 привабливим кандидатом для боротьби з вірусами, які ще не перейшли до людей.

Ділянка зв'язування 3B4 також не змінюється у помітних варіаціях SARS-CoV-2, таких як варіант "дельта".

"Це дослідження було проведено до того, як було виявлено варіант "омікрон", але початкові моделі припускають, що VNAR залишатиметься ефективним проти цієї нової версії", - каже Лебо.

Другий за потужністю VNAR акули, 2C02, блокує спайковий білок у неактивній формі. Однак ділянка зв'язування цього VNAR змінюється в деяких варіантах SARS-CoV-2, що, ймовірно, знижує його ефективність.

Майбутні методи лікування, ймовірно, включатимуть коктейль із декількох акулячих антитіл, щоб максимізувати їхню ефективність проти різноманітних вірусів, що зазнають мутації.

"Цей новий клас ліків дешевший і простіший у виробництві, ніж людські антитіла, і може бути доставлений в організм різними шляхами, але ще не був протестований на людях", - уточнюється в повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА