08:12 06.01.2022

За 2021 рік в Україні проведено рекордну кількість трансплантацій – 306 операцій

2 хв читати
За 2021 рік в Україні проведено рекордну кількість трансплантацій – 306 операцій

За минулий рік в Україні проведено рекордну кількість трансплантацій – 306 операцій, планується подальше збільшення їх кількості, повідомив голова парламентського комітету здоров'я нації, медичної допомоги та медстрахування Михайло Радуцький після відвідин з міністром охорони здоров'я Віктором Ляшком та губернатором Київської області Василем Володіним Центра трансплантації органів Київської обласної клінічної лікарні.

"За минулий рік в Україні проведено рекордну кількість трансплантацій – 306 операцій. Одним із лідерів за кількістю проведених хірургічних втручань стала обласна лікарня: за 8 місяців 2021 року медики провели 41 операцію з пересадки нирки. Більше в країні зробили лише два заклади – Національний інститут хірургії та трансплантології імені Шалімова та Клінічна лікарня швидкої допомоги Львова", – написав він на своїй сторінці у Facebook у середу ввечері.

Радуцький нагадав, що навесні заклад придбав на 10,5 млн грн необхідного обладнання для проведення операцій, зокрема 2 мобільні апарати УЗД. "Технічна база дозволяє медикам проводити складні операції з пересадки органів", – наголосив він.

Голова Комітету зазначив, що відбулося спрощення процедур забору органів.

"Минулого року 15 сімей дали згоду на мультиорганне вилучення органів (7 сердець, 7 печінок та 3 нирки направили до інших клінік, де вони були успішно пересаджені). Що є досить високим показником", – наголосив Радуцький.

Також, за його словами, все ще залишаються деякі питання, такі як формування запасу ліків для пацієнтів після трансплантації, кадровий дефіцит та післяопераційний нагляд.

"На 2022 рік заклад має амбітні плани: здійснити 50-60 операцій, почати проводити пересадку печінки. Потенціал розвитку лікарні є досить високим", - написав Радуцький.

Він акцентував, що до обласної лікарні доставляють постраждалих після ДТП, нещасних випадків, надзвичайних ситуацій, саме тому заклад має постійний приплив донорів і можливість проводити більше операцій.

Крім того, Київська обласна клінічна лікарня потрапила до переліку закладів, що увійшли до програми президента Володимира Зеленського "Велике будівництво". Через два роки заплановано повну реконструкцію закладу, зокрема будівництво вертолітного майданчика для аеромедичної евакуації.

"Хочу повідомити, що сьогодні сталася важлива подія – президент підписав закон нашого Комітету (№ 1967-IX), який допоможе медикам у роботі. Документ передбачає затвердження нової процедури згоди на посмертне донорство (через застосунок "Дія"), удосконалює алгоритми підбору пари Донор -Реципієнт, що розширює коло осіб, які можуть схвалювати рішення про вилучення органів, встановлює перехід від пілотного проекту трансплантації до фінансування галузі з 2023 року через програму медичних гарантій", – сказано у повідомленні.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА