17:20 21.05.2022

У тимчасовій окупації перебувають 235 українських медичних закладів - Ляшко

2 хв читати
У тимчасовій окупації перебувають 235 українських медичних закладів - Ляшко

На територіях, тимчасово окупованих російськими військами, перебувають 235 медичних закладів і понад 200 бригад екстреної медичної допомоги, більшість з яких - у Херсонській області, повідомив міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко під час засідання уряду.

Він зазначив, що міністерство охорони здоров'я надало низку рекомендацій щодо роботи в умовах окупації, також розробляються додаткові вказівки спільно з СБУ, оскільки щодня окупанти дедалі більше тиснуть на керівництво лікарень.

За словами глави МОЗ, продовжено режим виплат медичним закладам на тимчасово окупованих територіях, де є належний зв'язок з керівництвом для проведення платежів. Так, за період лютий-травень медзаклади в Донецькій, Запорізькій, Луганській та Херсонській областях за програмою медичних гарантій отримали понад 5,2 млрд грн. Ще 50 млн грн перераховано медзакладам, які фінансуються за субвенцією.

"Левова частка медзакладів на окупованих територіях, з якими ми маємо зв'язок, вже забезпечила виплату заробітної плати медикам. Тільки щодо 18 закладів у нас відсутні дані про виплату заробітної плати за квітень, оскільки їхнє керівництво не виходить на зв'язок. Тому щодо вирішення цього питання ми вже співпрацюємо з військовими адміністраціями. Адже всі наші медики, які працюють в надскладних умовах, повинні бути забезпечені гідною заробітною платою", - заявив Ляшко.

Крім того, серйозною проблемою є забезпечення регіонів у тимчасовій окупації необхідними ліками та медичними виробами. Росія вже не перший тиждень блокує поставки ліків, зокрема і життєво необхідних, з підконтрольних Україні територій.

Штучно сформовані складнощі для доставки ліків, і пов'язаний з цим їх дефіцит, а також проблеми з паливом, використовуються окупантами як один із способів примусу до взаємодії з ними, що є прямим порушенням норм Конвенції про захист цивільного населення під час війни. Згідно з діючими міжнародними нормами держава-окупант у співпраці з органами місцевої влади (обраними відповідно до українського законодавства) зобов'язана забезпечувати необхідну медичну допомогу населенню. Це означає, що на окупованих територіях повинні працювати медичні заклади та надаватися необхідні послуги пацієнтам, проводитися профілактичні заходи для запобігання поширенню інфекційних захворювань. Крім того, повинні працювати аптеки, щоб цивільне населення мало безперебійний доступ до необхідних ліків і медичних виробів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дніпропетровська область отримала від чеських партнерів мобільне реанімаційне відділення на 13 пацієнтів

Через війну в Україні не діагностують до 30% випадків туберкульозу

Українські клініки отримають іще 73 потужні генератори в рамках проєкту МОЗ і СБ

Фонд UNFPA за підтримки Швеції та Норвегії передав Україні ще дві мобільні гінекологічні клініки

Кабмін затвердив стратегію добровільного донорства крові до 2028 року

У Києві почалося створення найсучаснішого Центра протезування для військових - Кличко

Мерія Лондона повідомила про початок благодійної програми з відправки авто в Україну на базі ініціативи Кличка

Волонтери ТЧХУ Житомирщини зустріли 51-й евакуаційний поїзд із Донецької області

У Запоріжжі можуть створити центр реабілітації для понад 2,5 тис. осіб

В Україні циркулюють 29 субваріантів штаму Omicron

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА