06:57 20.07.2022

Аптеки із серпня з низкою винятків перейдуть на відпуск антибіотиків за рецептом

2 хв читати
Аптеки із серпня з низкою винятків перейдуть на відпуск антибіотиків за рецептом

Аптеки з серпня відпускатимуть антибіотики за рецептом, виняток - окуповані території, райони проведення бойових дій та ліки для воєнного часу, повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

"Фармацевт зможе відпустити антибіотик в аптеці трьома способами: за електронним рецептом (якщо аптека підключена до електронної системи охорони здоров'я, ЕСОЗ), за паперовим рецептом та інформаційною довідкою, яка на перехідному періоді буде прирівняна до офіційного документа", - наведено слова міністра у вівторок.

Ляшко додав, що пацієнт зможе придбати антибіотик за рецептом у будь-якій аптеці, для цього достатньо пред'явити аптечному працівникові довідку або паперовий рецепт.

"Реалізація цього рішення є одним із кроків щодо протидії глобальній проблемі антибіотикорезистентності, а також дасть змогу відстежувати дані про призначення та обсяги використання антибіотиків в Україні", - зазначив міністр.

У повідомленні уточнюється, що Кабмін у вівторок вніс зміни до Ліцензійних умов провадження госпдіяльності з виробництва, оптової та роздрібної торгівлі та імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), які дозволяють відпуск антибіотиків за власні кошти пацієнта за електронним рецептом.

Водночас МОЗ зазначило, що нововведення впроваджуватимуть поступово в рамках перехідного періоду в медичних закладах, які працюють із ЕСОЗ. Якщо ж заклад охорони здоров'я, до якого звертається пацієнт, не підключений до ЕСОЗ, лікар, як і раніше, має виписати паперовий рецепт.

Виняток діятиме лише для аптек, що розміщені в районі проведення воєнних (бойових) дій або на тимчасово окупованих територіях, перелік яких затверджено відповідним наказом Мінреінтеграції (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0453-22#Text).

Такі аптеки тимчасово на період дії воєнного стану зможуть і надалі відпускати пацієнтам рецептурні антибактеріальні лікарські засоби без рецепта лікаря, уточнило МОЗ.

Також передбачається норма, що дозволяє військовим адміністраціям, підрозділам Збройних сил, волонтерським та благодійним організаціям закуповувати у суб'єктів, які мають ліцензію на провадження госпдіяльності з виробництва, оптової торгівлі лікарськими засобами, рецептурні ліки для потреб воєнного часу без рецепта.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА