14:22 19.01.2023

Причиною дефіциту ліків в онкоцентрах можуть бути некоректно подані заявки на закупівлю – Ляшко

2 хв читати
Причиною дефіциту ліків в онкоцентрах можуть бути некоректно подані заявки на закупівлю – Ляшко

Причиною дефіциту закуплених за кошти держбюджету лікарських засобів, що виник наприкінці 2022 року в онкоцентрах, можуть бути некоректно подані заявки на закупівлі, вважає міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко.

"Криза виникла з деякими онкопрепаратами в країні, бо ДП "Медичні закупівлі України" (МЗУ) закупило препарати за тими замовленнями, які були зібрані з регіонів, і воно спланувало графік поставок так, щоб не нашаровувались залишки з приходом. Онкологічні центри в останній момент почали змінювати кількість, коли пацієнти вже говорили, що немає лікарських засобів. І ми прийшли до того, що криза, що неправильно хтось подав статистику, препарат ще не приїхав, і ось тут з’являється "вікно" без препаратів. Із цим треба боротися, і ми це робимо системним рішенням: уряд у грудні 2022 року ухвалив рішення про пілотний запуск системи e-Stock, яка зобов'язує всіх чітко та якісно вносити залишки препаратів", - сказав він в інтерв'ю на ютуб-каналі "Доктор Булавінова".

Як повідомлялося, на початку січня 2023 року пацієнтська організація "Афіна. Жінки проти раку" заявила про відсутність в онкоцентрах та аптеках багатьох препаратів для лікування онкологічних захворювань, при цьому роздрібні ціни на них за 2022 рік суттєво зросли. У свою чергу в. о. гендиректора ДП "МЗУ" Едем Адаманов сказав, що однією з причин виниклого дефіциту, зокрема, є некоректне визначення потреби на 2021-2022 роки.

Раніше постановою МОЗ №1483 від 30 грудня 2022 року було запущено пілот системи обліку ліків та медичних виробів e-Stock. У рамках системи e-Stock медзаклади мають подавати запити про необхідні ліки та медичні вироби, які закуповуватимуть за державні кошти. На першому етапі запрацювали модулі зі збирання запитів та управління користувачами.

Мета пілота – протестувати і, в разі потреби, доопрацювати функціонал збирання потреб у ліках та медвиробах, щоб у подальшому він покривав усі медичні товари, які закуповує Україна.

Загалом до кінця 2023 року планується завершити весь функціонал: модулі закупівель, логістики, обліку залишків та публічних даних. Передбачається, що e-Stock збиратиме повний цикл даних про обіг медичних товарів. У системі агрегуватиметься інформація про потреби, доставку, наявність препаратів у лікарнях, їх використання, утилізацію тощо.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

53% відсотки опитаних українців вважають, що загроза здоров'ю від коронавірусу була перебільшена - опитування "Рейтингу"/Gallup Int.

Сучасні карети швидкої допомоги від партнерів із Німеччини доставлять на Херсонщину - ОВА

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА