19:07 31.10.2023

ВООЗ і МОЗ України відкрили модульні медзаклади первинки у прифронтових населених пунктах Циркуни та Гракове

2 хв читати
ВООЗ і МОЗ України відкрили модульні медзаклади первинки у прифронтових населених пунктах Циркуни та Гракове

Міністерство охорони здоров'я в рамках пілотного проєкту за підтримки ВООЗ відкрило модульні медзаклади первинки у прифронтових населених пунктах Циркуни та Гракове (Харківська обл.).

Як повідомляється у пресрелізі ВООЗ, у модульній клініці в Циркунах, де медичний заклад було повністю зруйновано навесні 2022 року внаслідок обстрілів РФ, шість днів на тиждень працюватимуть три лікарі, які обслуговуватимуть понад 3700 осіб. Клініка складається з восьми збірних модулів, з'єднаних у повнофункціональний медичний заклад.

Клініка загальної практики та сімейної медицини в селі Гракове збудована замість медзакладу, зруйнованого обстрілами 2022 року. В клініці працюватиме один лікар і дві медсестри, вона буде відкрита для пацієнтів п'ять днів на тиждень. Клініка складається з п'яти збірних модулів і обслуговуватиме громаду з 300 осіб.

Щоб забезпечити додаткову безпеку з огляду на близькість до лінії розмежування, ВООЗ обладнала обидва заклади спеціальними укриттями, розташованими неподалік, які можуть забезпечити прихисток для 10 осіб одночасно.

Модульні клініки можна зібрати та встановити за 10-14 днів кожну, використовуючи різну кількість готових модулів залежно від необхідної кількості кімнат для пацієнтів. Усі клініки оснащені необхідними вигодами, включно з електрикою, системами каналізації, кімнатами очікування та огляду пацієнтів. Генератори й вентилятори призначені для підтримки оптимального середовища для надання медичної допомоги.

Проєкт фінансує Гуманітарний фонд для України (UHF) і Генеральний директорат Європейської Комісії з питань цивільного захисту та гуманітарної допомоги (DG ECHO).

"Модульні медзаклади первинки можна швидко встановлювати на місці. Це один із ключових проєктів ВООЗ із реагування та відновлення, спрямований на забезпечення жителів сільських громад і тих, хто повертається додому, доступом до вкрай необхідної медичної допомоги. Модульні клініки можуть слугувати заміною пошкоджених медзакладів закладів на термін до 10 років", - зазначив менеджер із надзвичайних ситуацій бюро ВООЗ в Україні Емануеле Бруні.

Пілотний проєкт, який МОЗ реалізовує за підтримки ВООЗ, охоплює загалом 15 медзакладів у населених пунктах поблизу лінії фронту. Проєкт стартував у липні, й на сьогодні вже відкрито вісім об'єктів.

ВООЗ із 24 лютого 2022 року зафіксувала понад 1300 нападів на медичну систему України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА