13:30 20.11.2012

ВР ухвалила зміни до закону про захист персональних даних із урахуванням пропозицій президента

2 хв читати

Верховна Рада ухвалила зміни до закону "Про захист персональних даних" з урахуванням всіх пропозицій президента України Віктора Януковича.

Відповідний законопроект (№ 10472-1) з пропозиціями президента підтримали у вівторок 252 народних депутати із 353, зареєстрованих.

Зокрема, за пропозицією президента, з документу вилучено норми, які наділяють Держслужбу з питань захисту персональних даних (ДСЗПД) повноваженнями технічного регулювання та стандартизації у сфері захисту персональних даних (ПД).

Як зазначав президент, впровадження техрегулювання та стандартизації у сфері захисту ПД не узгоджується не лише з нормами закону "Про захист персональних даних", але і з самою метою розробки та застосування технічних регламентів.

Крім того, із закону вилучено норму, що наділяє ДСЗПД повноваженнями із розробки порядку та вимог щодо захисту ПД у державних інформаційних ресурсах в інформаційних, телекомунікаційних та інформаційно-телекомунікаційних системах. Як зазначав президент, ці функції зараховані до повноважень Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації.

Як повідомлялося, 8 листопада президент застосував право вето до закону № 10472-1, ухваленого Верховною Радою 2 листопада.

Закон передбачає скасування реєстрації баз ПД, ведення яких пов'язане із забезпеченням та реалізацією трудових відносин, а також членів громадських, релігійних, професійних товариств і політичних партій.

Крім того, згідно з ухваленим законом доповнено перелік функцій Державної служби з питань захисту персональних даних (ДСЗПД), серед яких - узгодження корпоративних кодексів поведінки відповідно до ч. 2 ст. 27 закону "Про захист персональних даних".

Закон регулює правові відносини, пов'язані із захистом та обробкою ПД і спрямований на захист основних прав і свобод людини і громадянина, зокрема, права на невтручання в особисте життя, у зв'язку з обробкою персональних даних.

Він поширюється на діяльність з обробки ПД, здійснюваної повністю або частково із застосуванням автоматизованих засобів, а також на обробку ПД, що містяться в картотеці або підлягають внесенню до картотеки, із застосуванням неавтоматизованих засобів.

Закон не поширюється на діяльність з обробки персональних даних, здійснюваної фізичною особою виключно для особистих чи побутових потреб.

Крім того, положення цього закону не поширюються на діяльність з обробки персональних даних, здійснюваної творчим або літературним працівником, зокрема журналістом, у професійних цілях, за умови забезпечення балансу між правом на невтручання в особисте життя і правом на самовираження.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА