14:12 13.12.2012

Парламентські вибори в Україні стали кроком назад порівняно з попередніми, необхідно вдосконалити виборче законодавство - резолюція ЄП

2 хв читати

Європейський парламент (ЄП) висловив жаль у зв'язку з тим, що, за оцінками міжнародних спостерігачів, виборча кампанія в Україні під час парламентських виборів у 2012 році не відповідала основним міжнародним стандартам і стала кроком назад порівняно з попередніми виборами у 2010 році.

"ЄП висловлює жаль у зв'язку з тим, що, відповідно до думки спостерігачів ОБСЄ, ПАРЄ, Парламентської асамблеї НАТО та Європейського парламенту, виборча кампанія не відповідала основним міжнародним стандартам і стала кроком назад порівняно з національними виборами 2010 року", - сказано в тексті резолюції, ухваленої Європарламентом в Страсбурзі в четвер.

Європарламент вказує на низку негативних аспектів передвиборчого періоду, а саме: арешт опозиційних політичних лідерів, відсутність рівних умов, викликаних насамперед зловживанням адміністративним ресурсом, випадки тиску та залякування кандидатів і працівників виборчих комісій, брак прозорості в кампанії та сфері фінансування партій, а також відсутність збалансованого висвітлення у ЗМІ.

Крім того, в резолюції йдеться про порушення під час виборчого процесу, затримку процесу підрахунку голосів, а також перебування у в'язниці лідерів опозиції.

"Наголошується, що факт перебування у в'язниці двох лідерів опозиції - Юлії Тимошенко, Юрія Луценка та інших під час виборів негативно позначився на виборчому процесі", - йдеться в ухваленій резолюції.

Європарламент закликає новий уряд України продовжувати роботу над законопроектом про фінансування партій із метою забезпечення більшої прозорості фінансування та витрат політсил, повного розкриття джерел і сум витрат на виборчу кампанію, а також передбачити санкції за порушення положень фінансування виборчої кампанії.

Крім того, європарламентарі закликають уряд України в діалозі з усіма політичними партіями вирішити питання стосовно порушень під час парламентських виборів, й очікують від українського парламенту усунення недоліків виборчого законодавства.

"Висловлює свою стурбованість щодо проблем, пов'язаних із підрахунком голосів та підбиттям підсумків голосування у низці одномандатних виборчих округів; вітає рішення Центральної виборчої комісії не оголошувати результатів у цих округах і той факт, що українська влада почала вживати заходи щодо проведення в цих округах нових виборів якнайшвидше", - сказано в резолюції.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

Президент США підписав закон про заборону імпорту урану з Росії, повідомляє Білий дім

Зеленський - Блінкену: Потрібно доставити військову допомогу в Україну якнайшвидше, насамперед ППО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА