16:45 02.01.2013

Закон "Про громадські об'єднання" уже другий день діє в Україні

2 хв читати

З 1 січня 2013 року введено в дію закон України "Про громадські об'єднання".

Закон встановлює ширший термін "громадські об'єднання" - об'єднання фізичних осіб, громадські спілки, об'єднання юридичних осіб приватного права з можливістю членства в них фізичних осіб. Згідно із законом, реєстрація громадських об'єднань здійснюється безоплатно. Крім того, обмежено підстави для відмови в їх реєстрації та скорочено терміни реєстрації до семи днів.

Закон передбачає право громадських об'єднань із статусом юридичної особи провадити підприємницьку діяльність безпосередньо, якщо це відповідає меті об'єднання та сприяє її досягненню.

Документ встановлює право громадських об'єднань на участь у роботі консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів, утворених органами державної влади та місцевого самоврядування.

Закон також знімає обмеження в діяльності організації за територіальною ознакою, таким чином, громадські організації не поділятимуть на місцеві, всеукраїнські та міжнародні.

Закон передбачає нову концепцію легалізації громадських організацій, що дасть змогу уникнути тривалої подвійної реєстрації. Зокрема, Міністерство юстиції здійснюватиме акредитацію представництв іноземних неурядових організацій, зареєстрованих відповідно до законодавства інших держав, підтверджуватиме статус всеукраїнських для громадських організацій, вестиме єдиний реєстр громадських організацій.

Крім того, територіальні органи Міністерства юстиції здійснюватимуть експертизу установчих документів інших громадських організацій, які легалізуються як шляхом державної реєстрації, так і шляхом повідомлення про їх заснування за місцем розміщення відповідної громадської організації.

Закон пропонується встановити, що державна реєстрація громадських організацій як юридичних осіб здійснюється на загальних підставах після проведення експертизи установчих документів територіальними органами Мін'юсту.

Як повідомлялося, Верховна Рада України ухвалила закон про громадські об'єднання 334 голосами 22 березня. При доопрацюванні закону до другого читання було збережено всі норми, проголосовані при прийнятті проекту в першому читанні.

13 квітня президент України Віктор Янукович підписав закон "Про громадські об'єднання". Закон набув чинності з дня, наступного за днем його опублікування, і введений у дію 1 січня 2013 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА