14:11 16.01.2013

Влада України розраховує на успіх у реєстрації громадських об'єднань у зв’язку зі спрощенням цієї процедури

2 хв читати

В Адміністрації президента України сподіваються на збільшення кількості громадських організацій у країні у зв'язку з набуттям чинності закону "Про громадські об'єднання".

"Спрощення процедури реєстрації громадських об'єднань, розширення можливостей їхньої діяльності, спрощення процедури припинення громадських об'єднань дає нам підстави сподіватися на те, що кількість громадських організацій збільшуватиметься, і збільшуватиметься активність їхньої діяльності на всій території України", - сказала радник президента України - керівник Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації президента Марина Ставнійчук на брифінгу в середу в Києві.

За її словами, з 1 січня 2013 року, тобто з часу введення в дію цього закону, до 14 січня за новим законом зареєстровано одну громадську організацію в Кіровоградській області й одну громадську організацію в Києві. М.Ставнійчук наголосила, що реєстрація цих організацій тривала сім днів і три дні відповідно, тобто згідно з нормами закону.

Крім того, за словами радника президента, на сьогодні на розгляді в органах реєстрації перебувають іще п’ять заяв і три повідомлення про створення громадських організацій.

"Ми маємо всі підстави думати, що ці заяви також буде розглянуто в терміни, передбачені в чинному законодавстві", - резюмувала вона.

Верховна Рада ухвалила закон про громадські об'єднання в березні 2012 року, президент України Віктор Янукович підписав документ у квітні.

Закон встановлює ширший термін "громадські об'єднання" - об'єднання фізичних осіб, громадські спілки, об'єднання юридичних осіб приватного права з можливістю членства в них фізичних осіб. Відповідно до закону, реєстрація громадських об'єднань здійснюється безкоштовно і протягом семи днів; обмежуються підстави для відмови в реєстрації.

Тим часом у Форумі громадських рад і громадських організацій України закликали президента внести до Верховної Ради законопроект про перенесення на 1 січня 2014 року введення в дію закону про громадські об'єднання. На думку учасників форуму, цей закон загрожує діяльності громадських організацій та українського суспільства загалом.

Як стверджують представники громадських рад та організацій, негативною стороною закону є те, що громадським організаціям "нав'язують функції та форми діяльності, властиві комерційним структурам і приватним підприємствам (необмежена комерційна діяльність, можливість закритого членства за наявності двох засновників; відокремлені підрозділи, які призначаються)". Надання таких "необмежених" і невластивих функцій об'єднанням громадян, на думку учасників форуму, може призвести до схем ухилення від сплати податків і тінізації економіки України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Глобальний саміт миру може мати продовження в парламентському вимірі - Стефанчук

Половина опитаних українців вважають, що Зеленський не виконав більшість передвиборчих обіцянок, половина з них звинувачує в цьому його оточення - КМІС

Участь Китаю в Глобальному саміті миру могла б зробити практичний внесок у досягнення справедливого й довготривалого миру в Україні - МЗС

Верхня палата парламенту Швейцарії відхилила план допомоги Україні на CHF5 млрд через "боргове гальмо"

Порошенко: Верховна Рада несе відповідальність за якість кадрової політики, досить мовчки натискати кнопки

Майже половина українців бачить погіршення в ситуації з демократією та економікою в країні за п'ять років каденції Зеленського - КМІС

Угорщина може позбутися права вето під час голосування в Євросоюзі - DW

Дозвіл Україні бити по території РФ може бути розширений і це залежатиме від ситуації на полі бою – Білий дім

Голова "Нафтогазу" Чернишов може повернутися в уряд - депутат Железняк

Україна визнає і Ізраїль, і Палестину - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА