11:58 18.01.2013

Екс-депутат Шкіль має намір просити політичного притулку в Чехії

2 хв читати

Народний депутат IV-VI скликань Андрій Шкіль має намір просити політичного притулку в Чехії, де він наразі перебуває.

В інтерв'ю газеті "Сегодня", відповідаючи на запитання щодо того, чи просив він уже політпритулку, А.Шкіль сказав: "Ні. Тільки-но завершилися свята, це не найкращий час для ухвалення рішень. Ось 22 січня в Україні буде День соборності, рішення цього дня буде навіть символічним".

А.Шкіль пояснив свій вибір тим, що Чехія є демократичною, відкритою країною, а чеську мову вивчити в робочому обсязі набагато легше, ніж інші. "Я мав можливість отримати притулок в інших країнах, але для мене головним чинником була близькість до Батьківщини", - зазначив екс-депутат.

Відповідаючи на запитання щодо того, якою роботою політик займеться в Празі, А.Шкіль відповів, що працюватиме в громадських організаціях або писатиме для ЗМІ. "Упевнений, що на проживання собі зароблю. Але найголовніше - я все-таки буду в міру своїх можливостей впливати на процеси демократизації в Україні. Потрібно домогтися, щоб зі зміною влади не змінювався рівень демократії в країні", - сказав він.

Як відомо, А.Шкіль отримав у списку "Батьківщини" на виборах 87-е місце, проте партія отримала 62 мандати. У 2001 році А.Шкіль був лідером УНА-УНСО, членом ради акції "Україна без Кучми". В березні його заарештували, він провів рік під арештом у СІЗО, однак вийшов на волю завдяки обранню до парламенту.

Як повідомлялося, А.Шкіль заявив, що не виключає, що проситиме політичного притулку, й зазначив, що політичні переслідування стосовно нього ніколи не припинялися, а справу про події 9 березня 2001 року біля Адміністрації президента України під час акції "Україна без Кучми" досі не закрито. Він також підтвердив, що в Україні заарештували частину його майна, проте повідомив, що не знає, з чим це пов'язано.

У свою чергу 19 грудня представники Генеральної прокуратури та Міністерства внутрішніх справ заявили виданню "Коммерсантъ-Украина", що підстав для переслідування колишнього депутата Андрія Шкіля, який виїхав до Чехії, немає.

У Генпрокуратурі повідомили, що після набуття чинності нового КПК справу екс-депутата було передано до Печерського райуправління МВС. "Стосовно Шкіля наразі немає кримінального провадження. Схоже, людина все перебільшила", - заявив газеті голова прес-служби МВС Володимир Поліщук.

При цьому в міліції не виключають, що арешт майна колишнього депутата може бути пов'язаний із цивільним позовом від постраждалих у ДТП за участю А.Шкіля. Як відомо, в одній з аварій за участю народного депутата загинули двоє людей. Водночас дружина екс-депутата Зоряна не пов'язує арешт майна з ДТП.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА