13:03 22.01.2013

Держпрограма розвитку економiки України на 2013-2014 рр. буде готова до 10 лютого - прем'єр

3 хв читати
Держпрограма розвитку економiки України на 2013-2014 рр. буде готова до 10 лютого - прем'єр

Уряд України має намiр остаточно затвердити Державну програму активiзацiї розвитку економiки на 2013-2014 рр. не пiзнiше нiж у першiй декадi лютого, повiдомив прем'єр-мiнiстр Микола Азаров.

"Програма повинна мати прiоритети, але не 30, не 20, оскiльки в нас недостатньо фiнансових ресурсiв", - заявив вiн пiд час обговорення проекту програми Кабiнету Мiнiстрiв у Києвi у вiвторок.

Прем'єр додав, що документ має передбачати прискорення економiчних реформ, як того вимагає президент, i водночас враховувати значнi ризики, пов'язанi з ситуацiєю на свiтових ринках та у вiтчизнянiй економiцi.

За його словами, серед набору iнструментiв, якi можуть бути використанi для активiзацiї розвитку економiки, - пряма бюджетна пiдтримка, податкове й бюджетне стимулювання, надання держгарантiй, здешевлення держкредитiв, держзамовлення та розвиток державного приватного партнерства.

Як сказав М.Азаров, особлива увага має бути придiлена iмпортозамiщенню, зниженню енергозалежностi, зокрема газової, пiдвищенню конкурентоспроможностi та розвитку високотехнологiчних галузей.

"Водночас не повинно бути мiсця необґрунтованому протекцiонiзму", - наголосив глава уряду.

Мiнiстр економiчного розвитку i торгiвлi Iгор Прасолов, який представляв програму, вiдзначив шiсть її прiоритетiв. Серед них - пiдвищення конкурентоспроможностi, полiпшення iнвестицiйного клiмату, структурнi реформи в стратегiчних секторах (держсектор, ПЕК, ЖКГ, транспортна iнфраструктура).

Ще трьома прiоритетами названо: пiдтримку нацiонального товаровиробника та iмпортозамiщення, зокрема в гiрничо-металургiйному комплексi, легкiй промисловостi й деревообробцi, АПК; розвиток таких високотехнологiчних секторiв, як авiа-, суднобудування, ракетно-космiчна галузь, машинобудування, фармацевтика.

Шостим прiоритетом I.Прасолов назвав розвиток експортного потенцiалу країни, зокрема створення розвиненої державної системи пiдтримки експорту.

Загалом мiнiстр наголосив, що основною метою програми є забезпечення зростання української економiки поточного року мiнiмум на 3%, масштабна модернiзацiя виробничих потужностей та iнфраструктури.

При цьому I.Прасолов повiдомив, що фiнансова потреба в реалiзацiї зазначеної програми оцiнюється поточного року в 184,9 млрд грн. За його словами, з них 47,6 млрд грн - кошти держбюджету, 3,5 млрд грн - кошти мiсцевих бюджетiв, 7,4 млрд грн - мiжнародних фiнансових органiзацiй.

Мiнiстр висловив упевненiсть, що такi цифри цiлком реалiстичнi, враховуючи закладенi в держбюджетi-2013 40 млрд грн у бюджетi розвитку, 50 млрд грн - держгарантiї.

"Ресурсне забезпечення програми цiлком реальне", - пiдтримав таку точку зору перший вiце-прем'єр Сергiй Арбузов.

Як повiдомлялося, проект держбюджету-2013 ґрунтується на прогнозi зростання ВВП 3,4%. У 2012 роцi уряд спочатку очiкував зростання економiки 3,9% порiвняно з 5,2% у 2011 роцi, однак тепер зростання економiки минулого року експерти оцiнюють на рiвнi вiд нуля до 0,5-0,7% з урахуванням її падiння в третьому та четвертому кварталах.

Свiтовий банк i Європейський банк реконструкцiї та розвитку вже погiршили прогнози зростання економiки України на 2013 рiк вiдповiдно до 2,5% i 1%.

Офiцiйний курс на 22 сiчня - 7,9930 грн/$1.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА