12:48 28.01.2013

Першому заступнику генпрокурора Кузьміну можуть заборонити в'їзд до Європи - голова комітету ЄП із закордонних справ

3 хв читати
Першому заступнику генпрокурора Кузьміну можуть заборонити в'їзд до Європи - голова комітету ЄП із закордонних справ

Першому заступнику генерального прокурора України Ренату Кузьміну може бути заблоковано в'їзд до країн Європейського Союзу у зв'язку з обвинуваченнями проти екс-прем'єра Юлії Тимошенко в причетності до вбивства бізнесмена та народного депутата Євгена Щербаня в 1996 році.

"Ми мусимо констатувати, що перший заступник генпрокурора Кузьмін продовжує свою боротьбу з Юлією Тимошенко і накопичує безліч обвинувачень, які так само мало виправдані, як і всі попередні. Міжнародна спільнота в цьому вже переконалася. Це є свідченням вибіркового правосуддя. Обвинувачення у вбивстві вже давно було спростовано як безпідставні. І в цьому разі йдеться про те, щоб знищити Юлію Тимошенко як політика і людину", - зазначив голова комітету Європарламенту із закордонних справ Ельмар Брок в інтерв'ю Deutsche Welle, оприлюдненому в понеділок.

Коментуючи блокування Р.Кузьміну в'їзду до США, Е.Брок зазначив, що і ЄС розглядає можливість застосування подібних санкцій щодо певних українських діячів. "Так, ми також можемо так зробити. У випадку Білорусі та Сирії це вже сталося. І якщо так відбуватиметься надалі, то це стосуватиметься пана Кузьміна. Ми будемо змушені вжити заходів проти тих, хто систематично руйнує принципи правової держави", - зазначив європарламентар.

При цьому він заявив, що на порядку денному запланованого на 25 лютого саміту Україна-ЄС будуть теми "браку реформ у галузі юстиції, давно обіцяних реформ Генеральної прокуратури, а також теми виборчого права та справедливих виборів". "Це частина передумов, які мають бути виконані для того, щоб угоду про асоціацію було підписано у Вільнюсі наприкінці листопада. Це передбачено рішеннями Ради міністрів закордонних справ ЄС та Європарламенту. І доки цього не станеться, не буде жодних зрушень у питанні асоціації", - зазначив Е.Брок.

Він висловив сподівання, що Україна погоджується з такими умовами. "Коли я говорю з політиками, вони ставляться до цього з розумінням. Однак заступник генпрокурора Кузьмін проводить власну політику. У мене склалося враження, що він найвпливовіша людина в Україні", - зазначив європарламентар.

"До вільнюського саміту Київ має провести низку реформ, які я частково перерахував. Але я не бачу прогресу в цій сфері, а бачу, навпаки, погіршення. І слід з'ясувати, чи хочуть цього справді президент Віктор Янукович та прем'єр Микола Азаров. Місяць тому я розмовляв з Азаровим і почув запевнення, що він вважає європейську хартію правильною. Однак тоді він має знайти сили та вплинути на Кузьміна", - наголосив Е.Брок.

На прохання прокоментувати рекомендацію комітету закордонних справ Європарламенту прийняти зміни до угоди щодо спрощення візового режиму між Україною та ЄС, якою розширюється кількість категорій громадян, яким шенгенські візи надаватимуть безкоштовно, європарламентар заявив: "Це, безумовно, важливий крок. Ми не хочемо карати українців". "Але було б особливо цікаво, якби люди на кшталт Кузьміна не отримували б візи", - резюмував Е.Брок.

Як повідомлялося, Р.Кузьмін у листі президенту США Бараку Обамі заявив, що 19 жовтня 2012 року посол Дж.Теффт повідомив йому про анулювання його багаторазової п'ятирічної візи до США без пояснення причин. 10 грудня Дж.Теффт публічно підтвердив, що візу Р.Кузьміна справді анульовано, й пояснив це нормами американського законодавства. При цьому він додав, що Р.Кузьмін знає причину, з якої йому відмовили у візі, але сам посол не має права її оприлюднити. Водночас, відповідаючи на запитання, чи пов'язано це з останньою резолюцією Конгресу США, Дж.Теффт сказав: "Це скасування візи жодним чином не стосується рішення Конгресу, ці речі не пов'язані".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА