09:54 18.02.2013

Придністров'я не обговорюватиме свого статусу на переговорах у форматі "5 +2" у Львові

3 хв читати

Делегації Кишинева та Тирасполя на раунді переговорів у форматі "5+2" щодо вирішення придністровського конфлікту, що відбудеться в понеділок у Львові, очолять віце-прем'єр з реінтеграції Молдови Євген Карпов та міністр закордонних справ невизнаної Придністровської Республіки Ніна Штанські.

Як повідомили "Інтерфаксу" в постійній місії ОБСЄ в Молдові, організацію на переговорах представлятиме голова місії в Кишиневі Дженіфер Браш, Росію - постійний представник у переговорному процесі Сергій Губарев, Україну - посол у Молдові Сергій Пирожков, який є також представником Києва в переговорному процесі, ЄС - керівник делегації ЄС у Кишиневі Дірк Шубель, США - посол у Молдові Томас Мозер.

Згідно з попереднім порядком денним зустрічі, у Львові обговорюватимуть питання соціально-економічного характеру, свободи пересування, загальні правові, гуманітарні питання та права людини, а також "всеосяжне врегулювання, зокрема інституційні, політичні питання та питання безпеки".

При цьому Тирасполь відмовився розпочати обговорення питань так званої "третьої корзини", що стосуються юридично-правового статусу невизнаної республіки.

Лідер Придністров'я Євген Шевчук заявив, що "проблематика, яка стосується політичних аспектів врегулювання та статусу республіки, підлягає обговоренню лише після вирішення всіх практичних питань соціально-економічного та гуманітарного характеру між Молдовою та Придністров'ям і наразі не наповнена предметним змістом і питаннями для обговорення".

У зв'язку з цим Є.Шевчук відхилив пропозицію нинішнього голови ОБСЄ, міністра закордонних справ України Леоніда Кожари в рамках раунду переговорів організувати у Львові зустріч із прем'єр-міністром Молдови Владом Філатом.

МЗС невизнаної республіки пояснило скасування поїздки Є.Шевчука до Львова "відсутністю погоджених до підписання документів".

"Молдовська сторона змінила свою позицію стосовно низки погоджених питань і, більш того, внесла нові пропозиції, що кардинально змінюють суть погоджених положень проекту протокольного рішення "Про деякі першочергові заходи щодо забезпечення свободи пересування населення Придністров'я та РМ", яке, як очікувалося, підпишуть В.Філат та Є.Шевчук", - наголошується в повідомленні зовнішньополітичного відомства Придністров'я.

ОБСЄ висловила розчарування відмовою придністровського лідера від зустрічі з В.Філатом.

В офіційній заяві Д.Браш зазначила, що "скасування зустрічі негативно вплине на переговорний процес у форматі "5+2", оскільки всі розраховували, що зустріч Є.Шевчука та В.Філата послужила б стимулом для переговорів".

"Під час візиту до Кишинева та Тирасполя нинішнього голови ОБСЄ Леоніда Кожари вони прийняли запрошення приїхати до Львова. Немає іншої країни у світі, яка була б більше зацікавлена у вирішенні придністровського конфлікту, ніж Україна. Дуже шкода, що не відбудеться зустріч, яка могла б додати динамізму переговорному процесу", - заявила Д.Браш.

Водночас вона вважає скасування зустрічі "не провалом, а, швидше, кроком назад". "Я готова продовжувати переговори з Є.Шевчуком, із головним придністровським парламентером Ніною Штанські, готова докласти всіх своїх сил та знань, щоб вирішити цей конфлікт. Майбутній раунд переговорів є важливим для всіх його учасників", - вважає вона.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Більшість українців за те, щоб Зеленський залишався президентом до кінця воєнного стану, проти 22% - соцопитування КМІС

Експрезидент Франції Олланд іде на позачергові парламентські вибори

"Мирні пропозиції" Путіна більше схожі на пропаганду, ніж на реальні кроки, вважає прем'єрка Італії

Прем'єр Великої Британії Сунак: Путін не зацікавлений у справедливому мирі

Гарріс Зеленському: Сполучені Штати поділяють ваше бачення закінчення цієї війни та припинення страждань українського народу

Кулеба і Боррель обговорили прогрес України на шляху в ЄС і постачання зброї

Президент Єврокомісії: Заморожування конфлікту сьогодні, в той час як війська РФ окупують територію України, не є відповіддю

Шольц: Припинення вогню без переговорів і дорожньої карти до справедливого миру легітимізує захоплення РФ української землі

У G7 закликали КНР чинити тиск на РФ, щоб та припинила агресію проти України - комюніке

РФ має заплатити понад $486 млрд за завдані Україні збитки, триває пошук шляхів змусити її зробити це - декларація лідерів G7

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА