16:51 19.02.2013

Ліцензування імпорту ліків має вводитися після завершення реформи сфери охорони здоров'я - депутат від КПУ

2 хв читати

Ліцензування імпорту фармацевтичних препаратів в Україні не слід вводити до завершення реформування сфери охорони здоров'я, заявляють у Комуністичній партії України.

"Мені думається, що на сьогодні все треба залишити так, як є... доти, доки повністю не буде відпрацьовано реформування охорони здоров'я", - заявила перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я Ірина Спіріна (фракція Компартії) на прес-конференції в Києві у вівторок.

Водночас вона висловила думку, що після завершення реформи охорони здоров'я, коли буде видно її економічні результати, можна вводити ліцензування імпорту ліків.

При цьому І.Спіріна припустила, що у зв'язку з набуттям чинності з 1 березня 2013 року нормою про ліцензування імпорту ліків препарати можуть подорожчати.

Крім того, депутат наголосила: "Закон передбачає, що контроль буде з боку когось".

Вона також висловила думку: "Лише держава повинна контролювати фармацевтичну продукцію. Чому ми маємо давати можливість фірмам, як українським, так і зарубіжним, наживатися на здоров'ї людей?".

Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо ліцензування імпорту лікарських засобів та визначення терміну "активний фармацевтичний інгредієнт" Верховна Рада ухвалила 4 липня 2012 року. Закон визначає термін "активний фармацевтичний інгредієнт", тобто підвищує вимоги до якості ліків, які продають українцям, і з 1 березня 2013 року вводить відповідальний підхід до імпорту лікарських засобів - ліцензування.

Ліцензування імпорту є загальноприйнятою світовою нормою, яка гарантує ефективність ліків, відповідність вимогам реєстраційного досьє кожної серії препарату, що постачається на ринок, а головне - їх якість, безпечність та доступність для пацієнта.

4 лютого міністр охорони здоров'я України Раїса Богатирьова запропонувала відстрочити введення норми про ліцензування імпортних лікарських засобів.

11 лютого прем'єр-міністр України Микола Азаров доручив врегулювати питання ліцензування імпорту лікарських засобів та гарантовано забезпечити наявність в аптеках і вітчизняних, і імпортних ліків.

Як повідомлялося, деякі громадські організації пацієнтів виснули вимогу скасувати закон із нормою про ліцензування імпорту ліків, яка набуває чинності з 1 березня 2013 року, і розробити альтернативний законопроект за їхньою участю.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА