17:31 18.03.2013

Опозиція не допустить "середньовіччя" у вигляді кримінальної відповідальності за наклеп - Томенко

2 хв читати

Український парламент не ухвалить "середньовічної норми" закону про кримінальну відповідальність за наклеп, упевнений голова комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко (фракція "Батьківщина").

"Я вважаю, що чергова ініціатива повернути кримінальну відповідальність за наклеп - це удар не лише проти опозиційних політиків, але насамперед проти журналістів і громадських діячів", - сказав М.Томенко агентству "Інтерфакс-Україна" в понеділок.

"Виходячи з того, в якому стані перебувають на сьогодні правоохоронні органи та судова система України, можна очікувати, що кримінальні справи порушуватимуть за списком стосовно громадських діячів або журналістів за наклеп або образу", - вважає політик.

За словами М.Томенка, у комітеті зі свободи слова та інформації вважають, що "це стосуватиметься насамперед журналістів та громадських діячів на місцевому рівні". "Чиновники на місцях сьогодні включилися у боротьбу з незалежними ЗМІ або громадськими діячами, які турбують їх своєю критикою", - зазначив він.

"Якщо буде ухвалено таке рішення, то у багатьох регіонах голови обласних і районних державних адміністрацій списками ініціюватимуть кримінальну відповідальність за так званий наклеп", - прогнозує голова комітету.

М.Томенко назвав "середньовіччям" спроби повернути цю норму в законодавство та запевнив, що опозиція не допустить ухвалення таких змін до законів.

Перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін у статті для газети "Закон і бізнес" вказав на доцільність введення в країні кримінальної відповідальності за дифамацію - публічне поширення реальних або вигаданих відомостей, які принижують честь, гідність або ділову репутацію.

"Вважаю за доцільне запропонувати з метою практичного вирішення проблеми внести статтю про дифамацію до Кодексу про кримінальні провини, ухвалення якого, за словами генерального прокурора Віктора Пшонки, можна очікувати на початку 2014 року", - пише Р.Кузьмін.

Як повідомлялося, Верховна Рада 18 вересня 2012 року ухвалила в першому читанні законопроект народного депутата фракції Партії регіонів Віталія Журавського "Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України стосовно посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини". У документі пропонується доповнити Кримінальний кодекс України статтею 145-1 "Наклеп".

Всеукраїнська акція протесту "Захисти своє право знати. Скажи ні закону про наклеп" проти ухвалення цього закону стартувала 25 вересня. Її підтримала низка відомих ЗМІ.

Того ж дня В.Журавський зареєстрував проект постанови про скасування рішення Верховної Ради щодо ухвалення в першому читанні проекту закону про наклеп.

Із критикою законопроекту про криміналізацію наклепу виступив президент України Віктор Янукович.

2 жовтня Верховна Рада ухвалила рішення про скасування ухваленого в першому читанні цього проекту закону.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА