11:18 09.04.2013

США схвалюють звільнення Луценка й закликають Київ відмовитися від практики вибіркового правосуддя

2 хв читати

США схвалюють рішення президента України Віктора Януковича щодо помилування колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та колишнього міністра охорони навколишнього природного середовища Георгія Філіпчука.

"Це важливий крок на шляху пошуку рішень щодо проблемних питань демократії та верховенства права в Україні, хоч би як багато ще залишилося зробити", - зазначено в заяві прес-секретаря Ради нацбезпеки США Кейтлін Гайден, переданій агентству "Інтерфакс-Україна" американським посольством.

Вашингтон також закликає українську сторону припинити всі політично мотивовані переслідування, впроваджувати комплексну правову реформу, яка запобігла би повторенню вибіркового правосуддя, виконати рекомендації ОБСЄ, надані після парламентських виборів 2012 року.

"США рішуче підтримують прагнення українського народу до демократичного, європейського майбутнього, що може матеріалізуватися тільки шляхом продовження демократичних реформ і дотримання верховенства права. Ми залишаємося відданими зміцненню наших двосторонніх відносин на основі наших спільних трансатлантичних цінностей", - наголосила представник американської Ради нацбезпеки.

5 квітня стало відомо, що омбудсмен Валерія Лутковська звернулася до президента України Віктора Януковича з проханням про помилування Ю.Луценка. Омбудсмен послалася на стан здоров'я Ю.Луценка й на те, що екс-міністр відбув більшу частину покарання. 7 квітня В.Янукович підписав указ про помилування, і цього самого дня екс-міністр залишив колонію.

Суд засудив Ю.Луценка до чотирьох років позбавлення волі за посадові злочини. Термін його ув'язнення мав закінчитися в грудні 2014 року.

Г.Філіпчука Солом'янський райсуд Києва 5 квітня 2012 року засудив до трьох років позбавлення волі з забороною протягом трьох років обіймати державні посади, однак у червні 2012 року Апеляційний суд Києва змінив вирок Г.Філіпчуку - покарання у вигляді трьох років позбавлення волі йому замінили двома роками умовно.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна визнає і Ізраїль, і Палестину - Зеленський

Туреччина підтримала надання Україні зброї, але виключила участь НАТО у війні

Китай підтвердив відмову брати участь у Глобальному саміті миру і заявив, що буде "продовжувати на власний розсуд просувати мирні переговори"

Санкції країн G7 і ЄС проти РФ і КНДР за постачання зброї були скоординованими

МЗС України засудило недружні заяви прем'єр-міністра Грузії про Революцію гідності

Соцопитування: лише 29% опитаних українців довіряють Раді, громадяни хочуть, щоб парламент більше опікувався питаннями оборони та безпеки

У складі нової Єврокомісії Угорщина не отримає портфеля з питань розширення та політики сусідства - ЗМІ

США розраховують визначитися з наступником Столтенберга до саміту НАТО

Грузинський закон про іноагентів суперечить цінностям ЄС і викликає жаль у Євросоюзі - заява

Стефанчук: Згідно з Конституцією Зеленський буде президентом до вступу на посаду новообраного президента

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА