15:36 15.04.2013

Правозахисники виступають за якнайшвидше ухвалення ліберального закону про свободу мирних зібрань

2 хв читати

Українські правозахисники вважають необхідним ухвалення закону про регулювання порядку проведення мітингів з урахуванням рішення Європейського суду з прав людини у справі (ЄСПЛ) "Веренцов проти України".

На прес-конференції в понеділок в агентстві "Інтерфакс-Україна" виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) Аркадій Бущенко зазначив, що правозахисники і раніше виступали за врегулювання законодавства про свободу мирних зібрань. З урахуванням рішення ЄСПЛ у справі "Веренцов проти України", в якому міститься рекомендація Україні лібералізувати законодавство у цій сфері, ухвалення такого закону, як зазначив А.Бущенко, стає ще актуальнішим.

"УГСПЛ має намір домагатися якнайшвидшого ухвалення ліберального закону про забезпечення свобод мирних зібрань і готова сприяти підготовці законопроекту", - сказав А.Бущенко.

Він нагадав, що 11 квітня цього року ЄСПЛ оприлюднив рішення у справі "Веренцов проти України". Євросуд визнав порушення прав Олексія Веренцова на свободу мирних зібрань та зобов'язав Україну виплатити компенсацію А.Веренцову EUR6 тисяч.

Також ЄСПЛ запропонував Україні невідкладно реформувати законодавство й адміністративну практику з метою визначення вимог до організації та проведення мирних зібрань, зокрема, в контексті визначення підстав для обмеження акцій.

Координатор партнерства "За свободу мирних зібрань" Максим Лациба, у свою чергу, наголосив, що Україні нині вкрай потрібні гарантії реалізації права на свободу мирних зібрань. За його словами, важливо також, щоб громадськість брала в цьому активну участь.

Він повідомив, що текст законопроекту про лібералізацію проведення мирних зібрань правозахисники вже підготували й запропонували для вивчення деяким народним депутатам.

"Ми дуже сподіваємося, що найближчим часом цей законопроект буде внесено на розгляд Верховної Ради", - заявив правозахисник.

За його словами, необхідно закріпити чіткі підстави для обмеження свободи мирних зібрань, дозволити проведення спонтанних мирних зібрань і так званих контрзібрань, захистити законодавчо організаторів та учасників акцій від адміністративної та кримінальної відповідальності.

Присутній на прес-конференції А.Веренцов розповів, що його затримали за проведення акції протесту біля будівлі Львівської обласної прокуратури, склали протокол про адміністративне порушення, і ніч він провів у райвідділі. У зв'язку з порушенням своїх прав А.Веренцов і звернувся до ЄСПЛ. "У своєму рішенні суд визнав порушення ст. 7 Європейської конвенції з прав людини. А.Веренцова покарали за порушення порядку (мирних зібрань), якого взагалі не існує", - пояснив А.Бущенко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

Структури ЄС прагнуть розпочати 25 червня переговори про вступ України до союзу - ЗМІ

Порошенко привіз техніку підрозділам ППО та військової авіації

Можлива загибель Раїсі може мати серйозні наслідки для Ірану, вважають в Інституті вивчення війни

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА