12:24 24.04.2013

У профільному комітеті ВР побоюються, що понад 30 тис. викладачів залишаться без роботи у разі реалізації Плану дій-2013

2 хв читати

Голова Комітету з питань науки і освіти Верховної Ради Лілія Гриневич (фракція "Батьківщина") заявляє, що реалізація президентського Національного плану дій на 2013 рік у сфері освіти може залишити без роботи понад 30 тис. викладачів.

"Національний план на 2013 рік формує освітню політику, але при цьому пропонує надзвичайно контроверсійні, а іноді й шкідливі позиції", - сказала Л.Гриневич, виступаючи у вівторок під час круглого столу "План дій щодо вищої освіти: прогнози і ризики".

"Ті положення, які містяться в Національному плані, роблять його планом зменшення державних гарантій для українських громадян у сфері освіти", - вважає вона.

Водночас, за словами Л.Гриневич, у плані містяться позиції, з якими можна погодитися, є такі, з якими можна погодитися з деякими зауваженнями, а є й абсолютно неприпустимі пропозиції.

За її словами, комітет цілком підтримує пункт плану, що стосується фінансової самостійності вищих навчальних закладів.

Водночас комітет із застереженням ставиться до пункту плану, в якому йдеться про передачу в правління Міносвіти вишів, якими нині керують галузеві міністерства.

За словами Л.Гриневич, якщо буде реалізовано цей пункт, то, наприклад, у студентів медичного університету з'являться проблеми з доступом до клінічної бази, а також зросте вартість навчання в цьому виші.

"Пункт, проти якого виступає комітет, профспілки і, наскільки мені відомо, міністерство, - це пункт "збільшення показника навантаження на викладача - до 18 студентів на одного викладача", - сказала вона, зазначивши, що таких норм немає в країнах ЄС, і показник кількості студентів на одного викладача в різних вишах на різних спеціальностях відрізняється.

Л.Гриневич нагадала, що на сьогодні цей норматив визначає Кабінет Міністрів, і він становить від 3,5 до 13,5 студентів на одного викладача, залежно від напрямів та спеціалізації.

"Відповідно до цих нормативів, у 2013 році у вишах державної форми власності на повну ставку працює 84 тисячі науково-викладацьких співробітників. Якщо збільшити цей показник до 18, то, орієнтовно, буде скорочено 32 тисячі викладачів", - сказала вона, додавши, що в Національному плані дій на 2013 рік "взагалі не йдеться про поліпшення якості освіти... є лише прагнення до економії на освіті".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Можлива загибель Раїсі може мати серйозні наслідки для Ірану, вважають в Інституті вивчення війни

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА