11:50 01.06.2013

Нового голову меджлісу кримськотатарського народу можуть обрати у серпні - Джемілєв

3 хв читати

Голова меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України (фракція "Батьківщина") Мустафа Джемілєв не пов'язує своїх намірів залишити цю посаду з історією з його молодшим сином Хайсером і сподівається, що нового голову оберуть уже цього літа.

"Ця ситуація мене не зламає (молодший син М.Джемілєва став винуватцем загибелі людини - ІФ). А з посади голови меджлісу я і так планував іти. Загальновідомо, що на майбутньому курултаї оберуть нового голову. Тому це не може бути розтлумачено, як нібито я іду через цю драму - я запланував залишити посаду набагато раніше", - розповів М.Джемілєв в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня. Україна", опублікованому в суботу.

При цьому він наголосив, що перебуватиме поруч із меджлісом: "Я буду, звісно, поруч, далеко не піду від меджлісу. Для мене головне, щоб система працювала, щоб діяльність меджлісу не залежала від особистості. Тому що багато недругів вважають, що ось два-три динозаври підуть зі сцени, а потім він стане ручним. Цього не буде".

Щодо термінів обрання М.Джемілєв зауважив: "На початку червня завершуються вибори делегатів курултаю, але оскільки після підбиття підсумків розпочнеться місяць Рамадан, думаю, що сесія курултаю буде в серпні. Щодо вмовлянь, то ми домовилися, що цього більше не буде. Інакше я не балотувався б у делегати курултаю, а голова меджлісу обирається тільки з їх числа".

Він також розповів про своє небажання обіймати якусь нову, спеціально придуману посаду в меджлісі. "Хтось каже - почесний голова. Але я сказав, що ні на що не погоджуся. Взагалі, в глибині душі, я хотів би мати право ініціювати скликання позачергової сесії курултаю - на випадок, якщо відчую небезпеку, й необхідне буде рішення національного з'їзду", - висловив думку М.Джемілєв.

При цьому він назвав своїх можливих наступників: "Я вже, в принципі, озвучив імена. Це Рефат Чубаров, Ремзі Ільясов, ще Ахтема Чийгоза назвав, хоча він навряд чи погодиться, знаючи свій характер".

М.Джемілєв також дав характеристику своїм потенційним наступникам: "От якби ділові якості Рефата Чубарова та Ремзі Ільясова поєднати... Ільясов - дуже хороший організатор, хоча він не публічний, не виступає, не дипломат. А в Рефата слабкість інша: все хоче зробити сам, а коли не встигає, вибухає. Я йому кажу: якби я мав такий характер, як у тебе, Рефате, я з зони не вийшов би".

Своє завдання нинішній голова меджлісу бачить у тому, щоб сприяти зміцненню нового керівництва, і щоб ця зміна минула безболісно. "Не виключаю, що, особливо спочатку, можуть бути якісь течії, і вони можуть бути дуже жаркими. Тому я далеко від меджлісу не буду", - запевнив М.Джемілєв.

Як повідомлялося, 27 травня на офіційному сайті меджлісу кримськотатарського народу з'явилося повідомлення про те, що молодший син М.Джемілєва Хайсер у Бахчисараї через необережність (унаслідок необережного поводження з зареєстрованою зброєю) вбив Февзі Едемова.

У цей час сам голова меджлісу перебував у Сімферополі, про трагедію йому повідомив телефоном старший син Ельдар.

М.Джемілєв, у свою чергу, повідомив у правоохоронні органи, які виїхали на місце події.

Пізніше в МВС України повідомили, що за фактом убивства відкрито кримінальне провадження за статтею КК України "умисне вбивство". За інформацією ЗМІ, загиблий був другом сім'ї Джемілєвих.

28 травня Київський районний суд Сімферополя ухвалив рішення про обрання запобіжного заходу Х.Джемілєву у вигляді утримання під вартою терміном на 60 днів - до 25 липня і визначив низку експертиз, зокрема психологічно-психіатричну та наркологічну.

Суд ухвалив рішення про поміщення його в Кримську республіканську психіатричну лікарню №1 Сімферополя.

Захист також пропонує обрати Х.Джемілєву запобіжний захід, не пов'язаний з утриманням під вартою.

М.Джемілєв після того, що сталося, заявив про готовність скласти депутатський мандат, якщо цього вимагатиме Верховна Рада України.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Туреччина підтримала надання Україні зброї, але виключила участь НАТО у війні

Китай підтвердив відмову брати участь у Глобальному саміті миру і заявив, що буде "продовжувати на власний розсуд просувати мирні переговори"

Санкції країн G7 і ЄС проти РФ і КНДР за постачання зброї були скоординованими

МЗС України засудило недружні заяви прем'єр-міністра Грузії про Революцію гідності

Соцопитування: лише 29% опитаних українців довіряють Раді, громадяни хочуть, щоб парламент більше опікувався питаннями оборони та безпеки

У складі нової Єврокомісії Угорщина не отримає портфеля з питань розширення та політики сусідства - ЗМІ

США розраховують визначитися з наступником Столтенберга до саміту НАТО

Грузинський закон про іноагентів суперечить цінностям ЄС і викликає жаль у Євросоюзі - заява

Стефанчук: Згідно з Конституцією Зеленський буде президентом до вступу на посаду новообраного президента

Рада ЄС оголосила пріоритети Євросоюзу у сфері безпеки й оборони, серед головних цілей – підтримка України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА