12:51 06.06.2013

Президент пропонує надати громадянам право законодавчої ініціативи

2 хв читати

Президент України Віктор Янукович пропонує надати громадянам право законодавчої ініціативи

"У подальшій роботі над оновленням Конституції України слід розглянути можливість уточнення положень розділів 3 "Вибори. Референдум" і 4 "Верховна Рада України". Зокрема, передбачити, що народна законодавча ініціатива реалізується у спосіб внесення постатейно розробленого законопроекту на розгляд Верховної Ради України або всеукраїнського референдуму", - пропонує президент у своєму посланні до Верховної Ради, оприлюдненому в четвер.

Пропонується, щоб такий законопроект вносився на розгляд парламенту на вимогу не менше ніж 80 тис. виборців. Закони, ухвалені на всеукраїнському референдумі, можна змінити не раніше ніж через п'ять років або конституційною більшістю парламенту (300 депутатів) наступного скликання. Верховна Рада розглядає законопроект після видання указу президента про проголошення всеукраїнського референдуму про ухвалення законопроекту за народною ініціативою.

Президент також пропонує ввести "народне вето" - можливість скасовувати на всеукраїнському референдумі ухвалені парламентом закони.

Закон, прийнятий на референдумі, набуває чинності так само, як і інші закони, - з дня опублікування.

Крім того, пропонується запровадити інститут конституційної скарги як можливість громадян захищати свої права від порушень з боку держави.

В.Янукович наголошує, що права громадян нині звужені, оскільки звернутися до Конституційного Суду сьогодні можуть лише президент, 45 і більше народних депутатів, уповноважений Верховної Ради з прав людини, Кабінет Міністрів, органи державної влади та місцевого самоврядування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА