16:19 25.07.2013

Лікування Тимошенко за кордоном неможливе, міжнародне і національне законодавства цього не передбачають - Кожара

2 хв читати

Міністр закордонних справ України Леонід Кожара заявляє, що міжнародне та національне законодавства не передбачають можливості лікування засудженої екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко за кордоном.

"З точки зору міжнародно-правових питань це неможливо. Адже якщо Україна звернеться до Німеччини про видачу ув'язнених - нам просто в обличчя посміються", - сказав міністр в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", відповідаючи на запитання про можливе лікування Ю.Тимошенко в Німеччині.

За його словами, чинний договір про правову допомогу та угоди у рамках Ради Європи прямо не регулюють цих питань, а для того щоб це стало можливим, має існувати відповідна правова база. "Ми чуємо від сторони захисту Тимошенко аргументи, що це не заборонено, але оскільки ці відносини лежать у сфері кримінального та адміністративного права, то ці принципи тут не працюють. У цій сфері працює принцип: дозволено лише те, що прописано у законі", - сказав глава МЗС.

Міністр зазначив, що державні органи не діятимуть за принципом "усе, що не заборонено, - дозволено", оскільки йдеться про абсолютно інші правові відносини.

Відповідаючи на запитання про те, чи може бути ухвалено зміни до українського законодавства, що дозволяють лікування екс-прем'єра за кордоном, Л.Кожара відповів: "На рівні національного законодавства не можна ухвалити закон про Тимошенко, адже закони - це універсальні загальнообов'язкові правила поведінки".

"Тобто, якщо ми говоримо про те, що в Україні є понад 200 тис. засуджених, то це має стосуватися всіх, і кожен матиме право поїхати до Німеччини в клініку "Шаріте" на лікування", - наголосив міністр.

Як повідомлялося, на початку липня дочка засудженої Євгенія Тимошенко, посилаючись на рекомендації німецьких лікарів заявила, що її матері необхідна термінова операція. Дочка екс-прем'єра зазначила, що її сім'я довіряє українським лікарям, "які роблять усе можливе", проте усвідомлює те, що українські фахівці перебувають "під жорстким тиском". Тому, за словами Є.Тимошенко, родичі екс-прем'єра наполягають на тому, щоб операцію проводили саме німецькі лікарі з клініки "Шаріте".

У свою чергу в українському МОЗ повідомили, що представники клініки "Шаріте" констатували належні умови та наявність необхідного медичного обладнання для проведення обстеження в ЦКЛ "Укрзалізниці".

Багато європейських послів і політиків вважають, що саме дозвіл Ю.Тимошенко лікуватися за кордоном і стане вирішенням цього питання, а також відкриє шлях до підписання угоди про асоціацію.

Повний текст інтерв'ю буде розміщено на головній сторінці агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА