16:31 25.07.2013

Україна готова до подальшої інтеграції з країнами МС, враховуючи при цьому свої міжнародні зобов'язання, - Кожара

2 хв читати
Україна готова до подальшої інтеграції з країнами МС, враховуючи при цьому свої міжнародні зобов'язання, - Кожара

Україна зацікавлена в подальшій інтеграції з країнами Митного союзу, заявляє міністр закордонних справ Леонід Кожара.

"Те, що стосується подальшої інтеграції, - ми готові. Ми готові йти настільки далеко, наскільки це дозволяють наші інші міжнародні зобов'язання", - сказав міністр в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", відповідаючи на запитання про те, чи обмежиться Київ статусом спостерігача в співпраці з МС.

За словами міністра, Київ "зацікавлений не дезінтегруватися з МС", а також у повноцінному функціонуванні зони вільної торгівлі на просторі СНД. На його думку, підписання меморандуму з країнами МС про статус спостерігача є "великою політичною та дипломатичною перемогою України", адже ще на початку переговорів у 2011 році Київ діставав пряму відмову на цю ініціативу.

"Статус спостерігача передбачає нашу участь у роботі органів МС та ЄврАзЕС, ми можемо скрізь бути присутніми, говорити про нашу позицію, але ми не можемо голосувати. Нам треба це тому, що торгівля України з країнами МС на сьогодні - це 36% від усієї зовнішньої торгівлі України, це понад $60 млрд", - наголосив дипломат.

За його словами, на сьогодні МС є "торговельним партнером номер один для України", і важливо знати та розуміти, що відбувається всередині цього об'єднання.

Відповідаючи на запитання, чи обмежить підписання угоди про асоціацію з ЄС можливості інтеграції України з МС, глава МЗС сказав: "Так, обмежує. І обмежує насамперед у тій частині, що Україна, маючи асоціацію з ЄС та ЗВТ, не може брати участь у роботі органів інших митних союзів, там, де вона віддає суверенні права в ухваленні рішень іншим країнам та органам".

Як повідомлялося, Україна та ЄЕК домовилися про поглиблення взаємодії. Відповідний меморандум підписали 31 травня в Мінську прем'єр України Микола Азаров та голова колегії ЄЕК Віктор Христенко. Цей меморандум передбачає участь України в роботі ЄЕК та її структурах, зокрема, Митного союзу.

За словами М.Азарова, Україна отримує можливість на запрошення головуючої сторони брати участь у засіданні органів МС, що "практично, нічим не відрізняється від статусу спостерігача" у МС, статут якого таку позицію не передбачає.

Повний текст інтерв'ю буде розміщено на головній сторінці агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА