09:07 16.08.2013

Чергове засідання у справі "ЄЕСУ" у п'ятницю відбудеться, найімовірніше, без Тимошенко

3 хв читати

Чергове засідання Київського суду Харкова у справі про зловживання корпорації "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ), яку в 1995-1996 рр. очолювала екс-прем'єр України Юлія Тимошенко, розпочнеться 16 серпня о 15.00 у будівлі Апеляційного суду Харківської області.

Саму Ю.Тимошенко до зали суду, найімовірніше, не доставлять.

У середині червня цього року дочка екс-прем'єра Євгенія Тимошенко заявила, що стан здоров'я матері різко погіршився і вона не може пересуватися без сторонньої допомоги. Протягом останніх двох місяців Ю.Тимошенко зустрічається в центральній клінічній лікарні №5 (Харків) зі своїми захисниками та представниками наглядової місії Європарламенту Александром Квасневським і Петом Коксом у палаті, а не в кімнаті для побачень.

Як повідомлялось, у рамках справи "ЄЕСУ" екс-прем'єру висунуто обвинувачення за п'ятьма епізодами: організація заволодіння державними коштами в особливо великому розмірі в період 1997-1998 рр. шляхом незаконного отримання податку на додану вартість (ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК); замах на заволодіння державними коштами в особливо великому розмірі в період 1997-1998 років шляхом незаконного отримання податку на додану вартість (ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 15, ч. 5 ст. 191 КК); несплата податку за підприємством ЄЕСУ (ч. 3 ст. 27,ч. 3 ст. 212 КК); несплата прибуткового податку (ч. 3 ст. 212 КК); скоєння злочину шляхом службового підроблення (ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 366 КК).

Попереднє засідання у справі відбулося 19 квітня 2012 року без Ю.Тимошенко. Відтоді суд неодноразово відкладав початок розгляду справи по суті через відсутність Ю.Тимошенко. Екс-прем'єр, яка з травня минулого року перебуває на лікуванні в Центральній клінічній лікарні №5 (Харків), жодного разу не з'явилася в залі суду. Вона також відмовляється від участі в судових засіданнях у режимі відеоконференції, посилаючись на те, що це не передбачено в старій редакції Кримінально-процесуального кодексу, відповідно до якої розглядається справа "ЄЕСУ".

Водночас Ю.Тимошенко неодноразово заявляла клопотання з вимогою закрити справу у зв'язку з відсутністю складу злочину. Суддя Костянтин Садовський, у свою чергу, заявляв, що це клопотання буде розглянуто на відповідній стадії процесу в присутності підсудної.

Печерський районний суд Києва 11 жовтня 2011 року засудив Ю.Тимошенко до семи років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів із Росією у 2009 році. Вона відбуває покарання в Качанівській виправній колонії в Харкові з кінця грудня 2011 року.

Захист неодноразово заявляв про проблеми зі здоров'ям іще під час її перебування в Київському СІЗО і вимагав обстеження незалежними медиками, оскільки Ю.Тимошенко не довіряє українським лікарям. Ю.Тимошенко 9 травня 2012 року перевели з колонії до Центральної клінічної лікарні №5 (Харків). Тактику та медикаментозне лікування екс-прем'єра в ЦКЛ №5 визначають німецькі лікарі з клініки "Шаріте" (Берлін).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА