17:22 07.10.2013

Працівники транспортної сфери обмежені в праві на страйки - Українська Гельсінська спілка з прав людини

3 хв читати

Колізії в законодавстві обмежують право працівників транспортної сфери на проведення страйків, стверджує програмний директор Української Гельсінської спілки з прав людини Максим Щербатюк.

"Враховуючи наявність законодавчих колізій, по суті, співробітники у цій сфері (у транспортній) обмежені. Ми на сьогоднішній день намагаємося вже через Європейський суд з прав людини допомогти це право (на страйк - ІФ) відвоювати", - заявив він на засіданні прес-клубу в понеділок у Києві.

Водночас представник Української Гельсінської спілки з прав людини додав: "Замість того, щоб встановити чіткий механізм проведення страйків у цій сфері, навпаки, настільки заплутано законодавство, що це на сьогоднішній день неможливо в Україні зробити, зокрема у транспортній сфері".

За його словами, законодавство дає коло можливостей для роботи профспілкових організацій, але, водночас, багато прав профспілок обмежені.

"Держава не лише не сприяє (роботі профспілок - ІФ). Є певні механізми захисні, які не працюють на сьогоднішній день", - пояснив М.Щербатюк.

У свою чергу, заступник голови Вінницької обласної профспілкової організації працівників Андрій Бондаренко заявив: "Настільки бюрократизована ця процедура (процедура оголошення страйку - ІФ), щоб дійти до страйку, її неможливо виконати".

Він також стверджує, що складність в оголошенні працівниками страйку полягає і в перешкоджанні роботі профспілок з боку роботодавців.

М.Щербатюк також нарікає на те, що рівень оплати праці українців перебуває на низькому рівні.

"Він (рівень оплати - ІФ) ґрунтується на показнику прожиткового мінімуму, який на сьогоднішній день занижений. База під цей показник не переглядалася з 2000 року, вже десятиліття минуло з того часу, коли було переглянуто споживчий кошик, на основі якого формується цей прожитковий мінімум", - пояснив він.

За словами М.Щербатюка, велика частина населення в Україні отримує зарплату менше 2,5 тис. грн.

"Діяльність профспілкових організацій є важливою в тому аспекті, щоб домагатися перегляду, зокрема цього показника, щоб певні речі були як на законодавчому, так і на фактичному рівні змінені", - сказав він.

В Українській Гельсінській спілці з прав людини також нарікають на те, що держава не лише не сприяє розвитку профспілкового руху, але є приклади перешкоджання діяльності профспілок.

В організації зазначають, що активісти низки профспілкових організацій звернулися до них у зв'язку з тим, що стосовно членів профспілок роботодавці застосовують репресивні заходи.

Водночас голова Конфедерації вільних профспілок України (КВПУ) Михайло Волинець зазначає , що близько 70% українців перебувають за межею бідності.

"Наша служба статистики показує, що рівень безробіття в Україні становить 4%, і безробіття в Україні знижується. Хто в це може повірити? Ми ж бачимо, що реально безробіття у нас становить від 16 до 18%. Учетверо занижено рівень безробіття", - сказав він.

Водночас голова КВПУ додав: "Рівень безробіття вважають за кількістю тих, хто зареєструвався у службі зайнятості. Ось 700 тис. зареєстровано, значить - 700 тис. безробітних, а не близько 5 млн, як насправді це існує".

7 жовтня відзначається Всесвітній день дій профспілок за гідну працю.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА