12:18 16.10.2013

Кокс і Квасневський у листі на ім'я Януковича просили помилувати Тимошенко та відпустити її на лікування

3 хв читати

У листі на ім'я президента України Віктора Януковича від спостережної місії Європейського парламенту за підписом екс-президента Європарламенту Пета Кокса та екс-президента Польщі Александра Квасневського йшлося про те, щоб помилувати екс-прем'єра України Юлію Тимошенко та відпустити її на лікування.

Текст звернення, направленого главі Української держави 4 жовтня, оприлюднено на сайті Європарламенту.

"Президенту України Віктору Януковичу. Повертаючись до спільного рішення президента Європейського парламенту Мартіна Шульца та прем'єр-міністра України Миколи Азарова від травня 2012 року про створення моніторингової місії Європейського парламенту в Україні для розгляду резонансних кримінальних справ, що спричинили ув’язнення колишніх політиків; беручи до уваги те, що колишній президент Європейського парламенту Пет Кокс і колишній президент Польщі Александр Квасневський здійснили 22 місії для виконання їхніх повноважень; підтверджуючи високий рівень співпраці українських посадових осіб та взятих ними зобов'язань щодо місії; визнаючи прогрес, котрого було досягнуто щодо справ, якими опікувалася місія, включаючи поточний діалог у справі колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко; приймаючи умови, висунуті Радою із закордонних справ ЄС у грудні 2012 року, котрі включають проведення реформи виборчого законодавства та судової системи, а також вирішення питання вибіркового правосуддя як найважливіших передумов підписання угоди про асоціацію, включаючи поглиблену та всеохоплюючу угоду про зону вільної торгівлі на саміті Східного партнерства у Вільнюсі в листопаді 2013 року;

беручи до уваги медичні поради, отримані від лікарів Юлії Тимошенко про негайну необхідність для неї отримати відповідне хірургічне лікування;

ми висловлюємо упевненість у тому, що підписання угоди про асоціацію стане актом стратегічної та історичної важливості для всіх задіяних сторін, і просимо, з огляду на виконання вищезгаданих зобов’язань, відпустити Юлію Тимошенко з міркувань її медичного лікування та гуманітарних підстав, шляхом її помилування", - йдеться в листі.

Ю.Тимошенко заарештували 5 серпня 2011 року під час судового процесу в "газовій справі". 11 жовтня 2011 року Печерський районний суд Києва засудив її до семи років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів із Росією в 2009 році. Екс-прем'єр відбуває покарання в Качанівській виправній колонії в Харкові з кінця грудня 2011 року.

9 травня 2012 року Ю.Тимошенко перевели з колонії до Центральної клінічної лікарні №5 (Харків). Тактику й медикаментозне лікування екс-прем'єра визначають німецькі лікарі з клініки "Шарите" (Берлін).

Екс-президент Польщі Александр Квасневський і екс-президент Європейського парламенту Пет Кокс стали спостерігачами від Європарламенту в судових процесах над Ю.Тимошенко й розпочали роботу 11 червня 2012 року. Відповідних домовленостей досягли прем'єр-міністр України Микола Азаров і президент Європарламенту Мартін Шульц.

4 жовтня 2013 року стало відомо, що А.Квасневський і П.Кокс передали екс-прем'єрові Ю.Тимошенко пропозицію про лікування в Німеччині, й екс-прем'єр її прийняла. Крім того, вони подали президентові України прохання про помилування Ю.Тимошенко.

15 жовтня на позачерговому засіданні конференції президентів (конференція президентів - керівний орган Європарламенту, до складу якого входять президент Європарламенту М.Шульц та президенти політичних груп) на прохання П.Кокса та А.Квасневського мандат їх спостережної місії було продовжено до середини листопада.

Як відомо, звільнення або відправлення на лікування за кордон Ю.Тимошенко є однією з умов підписання Угоди про асоціацію Україна ЄС. Питання підписання Угоди розглядатимуть на саміті Східного партнерства, що відбудеться в листопаді у Вільнюсі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА