13:54 17.10.2013

Європа ще не має готового рецепту вирішення питання Тимошенко, можливі варіанти опрацьовуються

3 хв читати

У спостережній місії Європейського парламенту у складі Пета Кокса й Александра Квасневського ще немає готових пропозицій для вирішення питання екс-прем'єра України Юлії Тимошенко. Озвучена депутатом Європарламенту Мареком Сівцем інформація про штраф у розмірі $200 млн та інші - лише обговорювані варіанти можливих виходів із ситуації.

Саме про такий перебіг закритого засідання комітету Європейського парламенту в закордонних справах, на якому П.Кокс і А.Квасневський звітували про виконану роботу, агентству "Інтерфакс-Україна" розповіли на умовах анонімності його учасники.

"Це не була пропозиція Кокса-Квасневського. Це було обговорення можливих варіантів, така собі мозкова атака. Пошук рішення ще триває", - пояснив співрозмовник агентства, наголосивши, що засідання відбувалося в закритому форматі, у зв'язку з чим той факт, що М.Сівець написав про це, викликає "здивування і прикрість".

Як стверджують учасники засідання, на обговорення було винесено два підходи до вирішення ситуації з Ю.Тимошенко: перший - за допомогою ухвалення спеціального закону, другий - часткове помилування.

"Було питання - що краще зробити для того, щоб Ю.Тимошенко змогла виїхати до Німеччини на лікування: ухвалити спеціальний закон або піти шляхом часткового помилування", - деталізує співрозмовник агентства.

За його словами, шлях ухвалення спеціального закону "зумовить проблеми, оскільки ніхто не знає, як вирішувати ситуацію після одужання Ю.Тимошенко". "Що буде далі, коли вона пройде курс лікування через три, чотири або п'ять місяців? Вона повинна буде повернутися в Україну, в якому статусі? Тут виникають запитання, на які складно дати відповідь", - сказав співрозмовник агентства.

Інше джерело підтвердило, що під час обговорення варіанту часткового помилування посилалися на чинне в Польщі законодавство про скорочення терміну ув'язнення, застосування штрафу й обмеження права балотуватися на виборах.

"Вона може пожертвувати певною сумою для майбутнього країни. Їй буде надано можливість поїхати за кордон, але її статус не зміниться, вона не буде невинною. Можна застосувати й інші обмеження, наприклад, обмеження на можливість участі у виборах на кілька років. Загалом атмосфера була позитивною, рішення близьке, і Кокс і Квасневський сподіваються, що президент України прийме їхню пропозицію", - розповів учасник засідання.

Як відомо, 15 жовтня місія П.Кокса й А.Квасневського на позачерговому засіданні Конференції президентів (керівний орган Європейського парламенту, до якого входять президент ЄП і президенти політичних груп) відзвітувала про виконану роботу. За результатами обговорення було ухвалено рішення продовжити роботу місії ще на один місяць для досягнення поставленої мети - вирішення ситуації з Ю.Тимошенко.

Після засідання європарламентарій М.Сівець написав у своєму блозі, що Європа запропонувала застосувати до Ю.Тимошенко "часткове помилування", в разі якого екс-прем'єр отримає волю, але повинна буде заплатити $200 млн штрафу і втратить громадянські права на три роки. На його думку, як будь-яке компромісне рішення, це має свої недоліки, але воно видається єдиним можливим.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

Структури ЄС прагнуть розпочати 25 червня переговори про вступ України до союзу - ЗМІ

Порошенко привіз техніку підрозділам ППО та військової авіації

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА