11:23 21.10.2013

Сукупна підтримка опозиційних партій на виборах до ВР збільшилася - опитування "Рейтингу"

3 хв читати

Якби вибори до Верховної Ради України відбувалися на початку жовтня 2013 року, то перемогу здобула б Партія регіонів, свідчать результати соцдослідження, проведеного соціологічною групою "Рейтинг".

Серед тих, хто взяв би участь у виборах, 23% проголосували б за Партію регіонів, 22% - за "Батьківщину", 18% - за "УДАР", 9% - за Комуністичну партію, 7% - за "Свободу". Ще близько 6% виборців підтримали б інші партії, не визначилися з вибором 14%.

При цьому для коректного порівняння показників партій із результатами виборів було здійснено перерозподіл тих, хто не визначився, в результаті якого за Партію регіонів проголосували б 27% виборців, за "Батьківщину" - 26%, за "УДАР" - 21%, за КПУ - 10%, за "Свободу" - 9%. Інші партії набрали би близько 7%.

"Отже, порівняно з результатами парламентських виборів, сукупна підтримка опозиційних партій ("Батьківщини", "УДАРу" та "Свободи") збільшилася з 50% до 56%, при цьому сукупна підтримка партій, які формують більшість у парламенті (Партії регіонів і КПУ) зменшилася з 43% до 37%", - зазначається в прес-релізі.

Також наголошується, що в лютому 2013 року сукупна підтримка опозиційних партій становила 56%, а партій більшості - 38%. Отже, рівень сукупної підтримки майже не змінився, проте зміни сталися всередині опозиції, зокрема, зменшилася підтримка "Свободи", зате дещо зросла підтримка "Батьківщини". Також дещо зменшилася підтримка Партії регіонів.

"Партія регіонів залишається одноосібним лідером симпатій на Донбасі, півдні та сході країни. У свою чергу "Батьківщина" лідирує на заході, в центрі й на півночі. "УДАР" обігнав "Батьківщину" на сході та "Свободу" на заході. "Свобода" й далі має високу підтримку на заході. КПУ підтримує майже кожен шостий виборець на Донбасі, півдні та сході країни. Найбільше тих, хто не визначився, - на Донбасі (25%)", - зазначається в прес-релізі "Рейтингу".

У виборах узяли б участь близько 70% виборців. Високий рівень мобілізації фіксується на заході України (близько 80%), найнижчий - на Донбасі та півдні країни (близько 50%).

Під час дослідження з 26 вересня по 6 жовтня 2013 року було опитано 2000 респондентів віком від 18 років і старше методом особистого формалізованого інтерв'ю згідно з опитувачем (face to face).

Похибка репрезентативності дослідження (з імовірністю 0,95): для значень, близьких до 50%, похибка становить не більше ніж 2,2%, для значень, близьких до 30%, - не більше ніж 2%, для значень, близьких до 10%, - не більше ніж 1,3%, для значень, близьких до 5%, - не більше ніж 1%.

До заходу України належать Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська та Чернівецька області. До центру - Вінницька, Кіровоградська, Полтавська, Хмельницька й Черкаська області. До півночі належать Київ, Київська, Житомирська, Сумська та Чернігівська області. До півдня - Севастополь, АР Крим, Одеська, Херсонська та Миколаївська області. До сходу країни - Дніпропетровська, Запорізька та Харківська області. Донбас - Донецька й Луганська області.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА