13:24 22.10.2013

Законопроект Міщенка розроблено тільки під Тимошенко - регіонал Стоян

3 хв читати

Народний депутат фракції Партії регіонів Олександр Стоян заявляє, що законопроект депутата Сергія Міщенка (позафракційний), хоча й розширює права засуджених на отримання медичної допомоги за кордоном, проте не відповідає їхнім очікуванням на гуманізацію системи покарання.

О.Стоян зазначив, що цей законопроект - це приклад вибіркового правосуддя, яке постійно критикує опозиція, його написано під одну людину - екс-прем'єра Юлію Тимошенко.

"Ми підтримуємо саму ідею поліпшити умови відбування покарання тисяч українських засуджених, які потребують негайного лікування. Адже пенітенціарна система має перевиховувати людей, котрі скоїли злочин, а не нівечити їхнє здоров'я через відсутність доступу до зарубіжної медицини. Але, на жаль, законопроект Міщенка не створює дієвих механізмів, якими могли б скористатися засуджені", - цитує слова О.Стояна прес-служба Партії регіонів у вівторок.

Парламентарій також нагадав, що під час засідання торішньої Парламентської асамблеї ОБСЄ українські опозиціонери, які були у складі делегації, пролобіювали пункт про те, що засуджені високопоставлені особи в разі потреби мають право лікуватися за кордоном. Виступаючи з критикою цього пункту, О.Стоян повідомив, що отримав телеграму з однієї з українських колоній, де 50 засуджених хворіють на відкриту форму туберкульозу й готові їхати за кордон на лікування.

"Тоді в залі пролунав сміх і навіть оплески. Адже я продемонстрував, що неможливо ухвалювати норми, якими не зможуть скористатися звичайні люди, засуджені, які відбувають покарання. Немає таких законів в жодній країні", - наголосив народний депутат.

Він заявив, що ще одним суперечливим моментом законопроекту С.Міщенка є відсутність чітких гарантій повернення засуджених із зарубіжного лікування.

"Адже це право не повинне стати лазівкою, через яку всі заможні злочинці втечуть в іноземні лікарні. Йдеться, передусім, про гарантії з боку приймаючої сторони", - зазначив парламентарій.

"Наприклад, що робити, якщо засуджений поїхав на лікування за кордон і не бажає повертатися? Які мають бути дії приймаючої сторони? Якщо ніякі - ми свідомо ухвалюємо документ, яким суд не користуватиметься, щоб не стати співучасником фактичної втечі засудженого. Інакше ми зробимо навіть не щілину, а широку дорогу, якою злочинці за допомогою спритних адвокатів і чималих грошей зможуть спокійно переховуватися від правосуддя за кордоном", - зазначив О.Стоян.

"Друге питання: які гарантії, що засуджений їде саме лікуватися? Це зрозуміло, коли йдеться про Німеччину, США, Японію, Ізраїль та інші країни з розвиненою правовою системою і сучасною медициною. Але хто гарантує, що завтра найпопулярнішими країнами для лікування не стануть Конго, Сомалі або Сьєрра-Леоне, Габон або Північна Корея? Тобто країни, де про високий рівень медицини не йдеться. Проте з таких країн Україна навряд чи дочекається повернення своїх засуджених "хворих", - пояснив народний депутат.

Він зазначив, що головна вимога, яку Партія регіонів висуває до законопроекту, покликаного гуманізувати сферу покарань, - він має унеможливити зловживання, надати рівне право всім засудженим на лікування за кордоном і містити легкі та зрозумілі процедури реалізації цього права.

"Інакше такі ініціативи, як проект Міщенка, зруйнують принцип неминучість покарання", - переконаний О.Стоян.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА