15:14 22.10.2013

Тимошенко згодна на часткове помилування, заявляє Яценюк

3 хв читати
Тимошенко згодна на часткове помилування, заявляє Яценюк

Екс-прем'єр Юлія Тимошенко згодна на часткове помилування, заявив голова фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк.

"Так, Юлія Тимошенко згодна на часткове помилування. Вона це чітко зазначила, що робить серйозний крок, - вона для долі України готова прийняти часткове помилування", - сказав він журналістам у вівторок після зустрічі з главами МЗС Швеції Карлом Більдтом і Польщі Радославом Сікорським, відповідаючи на відповідне запитання.

Водночас А.Яценюк заявив, що жодного законопроекту від Партії регіонів чи президента про можливість лікування засуджених за кордоном у Верховній Раді "не існує".

"Усі розмови про нібито якийсь законопроект не відповідають дійсності: ні президент, ні Партія регіонів не зареєстрували жодного законопроекту в парламенті", - зазначив він.

Присутній також лідер фракції ВО "Свобода" Олег Тягнибок додав, що такі законопроекти в Партії регіонів навіть не готують. "І не мають наміру це робити", - наголосив депутат.

Відповідаючи на запитання про те, чи погодиться Ю.Тимошенко на лікування в Німеччині без помилування, лідер фракції "Батьківщина" заявив: "Навіть якщо б вона сама на це погодилася, то з цим не погоджується Європейський Союз".

"Тому що ключова умова ЄС - це припинення політичних переслідувань, не перерва в політичних переслідуваннях", - додав він.

Як повідомляється на сайті "Батьківщини", раніше у вівторок А.Яценюк заявив, що опозиція "готова на компроміси для того, щоб Україна підписала угоду, на компроміси, які поважають право і гідність Юлії Тимошенко, які враховують позицію Віктора Януковича та які є прийнятними для ЄС".

"Єдиний варіант, який був запропонований йому місією Кокса-Квасневського, - так зване часткове помилування - залишився без його реакції. Персонально президент ставить підпис під такими указами. Він не сказав ні "так", ні "ні", - наводить слова А.Яценюка прес-служба "Батьківщини".

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", К.Більдт і Р.Сікорський від спілкування з представниками українських ЗМІ відмовилися.

Як відомо, 15 жовтня місія П.Кокса й А.Квасневського на позачерговому засіданні Конференції президентів (керівний орган Європейського парламенту, до якого входять президент ЄП і президенти політичних груп) відзвітувала про виконану роботу. За результатами обговорення було ухвалено рішення продовжити роботу місії ще на один місяць для досягнення поставленої мети - вирішення ситуації з Ю.Тимошенко.

Після засідання європарламентар М.Сівець у своєму блозі написав про нібито обговорювану на конференції президентів в ЄП пропозицію звільнити Тимошенко шляхом часткового помилування на таких умовах: обмеження в правах терміном на три роки, зокрема неучасть у президентських виборах, а також виплата нею "штрафу" $200 млн (за втрати України за газовим контрактом - ІФ).

За словами євродепутата, "часткове помилування означає скорочення терміну її ув’язнення із семи років удвічі. У зв'язку з тим, що екс-прем'єр відсиділа вже понад половину скороченого терміну, є підстави для її умовно-дострокового звільнення".

Пізніше учасники закритого засідання комітету Європейського парламенту з питань закордонних справ, на якому П.Кокс та А.Квасневський розповіли про виконану роботу, повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" на умовах анонімності, що спостережна місія ЄП наразі не має готових пропозицій для вирішення питання екс-прем'єра Ю.Тимошенко. Озвучена М.Сівцем інформація про штраф розміром $200 млн та інші - лише обговорювані варіанти можливих виходів із ситуації.

Водночас українська влада розглядає як найбільш прийнятний варіант законодавчого закріплення для засуджених (зокрема Ю.Тимошенко) право на "канікули, для проходження лікування за кордоном" під судові гарантії повернення для продовження відбування покарання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

Президент США підписав закон про заборону імпорту урану з Росії, повідомляє Білий дім

Зеленський - Блінкену: Потрібно доставити військову допомогу в Україну якнайшвидше, насамперед ППО

Порошенко закликав об’єднати зусилля держави і суспільства навколо будівництва фортифікацій

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА