15:27 24.10.2013

Комісія при президенті не розглядала клопотання Кокса-Квасневського про помилування Тимошенко

3 хв читати
Комісія при президенті не розглядала клопотання Кокса-Квасневського про помилування Тимошенко

Комісія з питань помилування при президенті України не розглядала на засіданні в четвер клопотання місії Європарламенту (Кокса-Квасневського) про помилування екс-прем'єра Юлії Тимошенко, повідомила перший заступник міністра юстиції України, член комісії Інна Ємельянова.

"Сьогодні не виносилося це питання. Я не знаю про це клопотання", - сказала вона журналістам.

"Я не бачила жодного з цих клопотань (про помилування Ю.Тимошенко - ІФ)", - додала І.Ємельянова.

У свою чергу голова Державної пенітенціарної служби України Олександр Лісіцков також підтвердив, що ні клопотання Кокса-Квасневського, ні інші прохання про помилування екс-прем'єра на засіданні комісії в четвер не розглядалися.

Члени комісії зазначили, що її наступне засідання відбудеться в листопаді, але точна дата проведення наразі невідома.

Раніше член комісії з помилування народний депутат (фракція Партії регіонів) Сергій Гриневецький заявив агентству "Інтерфакс-Україна", що в четвер питання про часткове помилування екс-прем'єра Юлії Тимошенко виноситися не буде, оскільки за ним ще у квітні було прийнято рішення. "Ще 27 квітня 2013 року комісія з питань помилування розглянула звернення про помилування Тимошенко. Враховуючи ступінь тяжкості вчиненого злочину, а також те, що Ю.Тимошенко відбула незначну частину призначеного судом терміну покарання, комісія не знайшла підстав для внесення пропозиції про застосування помилування. Тому повторно розглядати питання щодо помилування Тимошенко немає підстав", - сказав депутат.

Ю.Тимошенко заарештували 5 серпня 2011 року під час судового процесу в "газовій справі". 11 жовтня 2011 року Печерський районний суд Києва засудив її до семи років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів із Росією в 2009 році. Екс-прем'єр відбуває покарання в Качанівській виправній колонії в Харкові з кінця грудня 2011 року.

9 травня 2012 року Ю.Тимошенко перевели з колонії до Центральної клінічної лікарні №5 (Харків). Тактику й медикаментозне лікування екс-прем'єра визначають німецькі лікарі з клініки "Шарите" (Берлін).

Екс-президент Польщі Александр Квасневський і екс-президент Європейського парламенту Пет Кокс стали спостерігачами від Європарламенту в судових процесах над Ю.Тимошенко й розпочали роботу 11 червня 2012 року. Відповідних домовленостей досягли прем'єр-міністр України Микола Азаров і президент Європарламенту Мартін Шульц.

4 жовтня 2013 року стало відомо, що А.Квасневський і П.Кокс передали екс-прем'єрові Ю.Тимошенко пропозицію про лікування в Німеччині, й екс-прем'єр її прийняла. Крім того, вони подали президентові України прохання про помилування Ю.Тимошенко.

Європарламентар Марек Сівець у своєму блозі написав про нібито обговорювану на конференції президентів у ЄП пропозицію звільнити Ю.Тимошенко шляхом часткового помилування на таких умовах: обмеження в правах терміном на три роки, зокрема неучасть у президентських виборах, а також виплата нею "штрафу" $200 млн (за втрати України за газовим контрактом - ІФ). За словами євродепутата, "часткове помилування означає скорочення терміну її ув’язнення із семи років удвічі. У зв'язку з тим, що екс-прем'єр відсиділа вже понад половину скороченого терміну, є підстави для її умовно-дострокового звільнення".

22 жовтня голова фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк заявив, що Ю.Тимошенко згодна на часткове помилування.

Водночас українська влада розглядає як найбільш прийнятний варіант законодавчого закріплення для засуджених (зокрема Ю.Тимошенко) право на "канікули, для проходження лікування за кордоном" під судові гарантії повернення для продовження відбування покарання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Віталій Кличко зустрівся з послами країн G7 та ЄС з нагоди Дня Європи

Нардепи з "Євросолідарності" попросили главу СБУ відреагувати на виступ "Кварталу-95", який викликав обурення у військових

У другому турі президентських виборів і на парламентських виборах у Північній Македонії перемагає опозиція

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА