13:28 29.10.2013

Після створення ЗВТ з Євросоюзом ціни на свинину в Україні знизяться - експерт

2 хв читати
Після створення ЗВТ з Євросоюзом ціни на свинину в Україні знизяться - експерт

У разі підписання угоди про асоціацію України та ЄС і створення зони вільної торгівлі (ЗВТ) ціни на свинину в Україні знизяться до рівня європейських, вважає генеральний директор Центру підвищення ефективності в тваринництві Микола Бабенко.

За оцінками експерта, нині кілограм свинини в Україні (у живій вазі) коштує понад 18 грн, в Європі - близько 13 грн за рахунок меншої собівартості виробництва.

"Із входженням до ЗВТ ми прийдемо до рівної з Євросоюзом ціни. Так само із кормами, які становлять 70-80% собівартості. Після підписання угоди імпортне мито на українське зерно для європейського фермера зменшиться до 0,6%. Відповідно, слід очікувати: або корми в Україні подорожчають, або в ЄС - подешевшають. Перший варіант, очевидно, імовірніший", - йдеться в повідомленні Центру підвищення ефективності в тваринництві з посиланням на слова М.Бабенка.

На його думку, для успішної конкуренції з європейськими виробниками м'яса Україні необхідно найближчим часом наростити обсяги експорту цієї продукції, тим паче, що країна має такі переваги, як відносно дешеві корми та логістика.

Перешкодою активному експорту м'яса та м'ясопродуктів, за оцінками М.Бабенка, є недосконалість підходів до технологій ведення свинарського бізнесу в країні.

Експерт також додав, що українським виробникам слід поступово відмовлятися від роботи в умовах дотацій у вигляді пільгового оподаткування.

"Пільг невдовзі не буде. Сплата фермерами Євросоюзу ПДВ і податку на прибуток на рівні з іншими виробниками найближчим часом стане нормою і для наших виробників. Тому підвищення ефективності ведення бізнесу та впровадження нових технологій стануть тими перевагами, які зможуть допомогти вітчизняним аграріям збільшити експорт до європейських країн", - вважає М.Бабенко.

Як повідомлялося з посиланням на Міністерство аграрної політики та продовольства, виробництво свинини у 2012 році становило приблизно 736 тис. тонн. Очікується, що в 2013 році воно перевищить 750 тис. тонн.

За оцінками Міндоходів, у січні-вересні 2013 року експорт свинини скоротився в 5,5 разу порівняно з аналогічним періодом минулого року - до 2,92 тис. тонн. Імпорт цього виду м'яса становив майже 109 тис. тонн, що на 25,8% менше, ніж за дев'ять місяців 2012 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА