13:19 01.11.2013

Яценюк: Опозиційні фракції готові підтримати законопроект Лабунської для вирішення питання Тимошенко

4 хв читати
Яценюк: Опозиційні фракції готові підтримати законопроект Лабунської для вирішення питання Тимошенко

Опозиційні фракції - "Батьківщина", "Свобода" і "УДАР" готові підтримати законопроект про лікування ув'язнених за кордоном авторства Анжеліки Лабунської (позафракційна), заявляє голова фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк.

"Ми готові підтримати цей законопроект. І у разі його ухвалення не будемо наполягати на ухваленні нашого законопроекту", - заявив він на прес-конференції в п'ятницю.

А.Яценюк зазначив, що це узгоджена позиція всіх трьох опозиційних парламентських фракцій – "Це спільна позиція трьох парламентських опозиційних фракцій".

Він додав, що місія ЄП вказала на те, що законопроект А.Лабунської є кращою основою для вирішення питання звільнення Юлії Тимошенко. За словами А.Яценюка, опозиція вимагає, щоб вже в понеділок профільний комітет розглянув цей законопроект і ухвалив позитивне рішення.

"Ми вимагаємо, щоб у вівторок першим питанням порядку денного парламенту було питання про розгляд законопроекту пані Лабунської, що передбачає надання можливості пані Тимошенко лікування за кордоном і знімає будь-які перешкоди на шляху підписання Україною Угоди з ЄС" , - сказав він.

Глава фракції зазначив, що вирішення цього питання залежить виключно від президента України Віктора Януковича.

"Ми звертаємося до президента України Віктора Януковича, щоб він дав вказівку своїй партії і своїй фракції підтримати законопроект. Дати вказівку проголосувати за цей проект в стінах Верховної Ради України, негайно підписати цей закон, оприлюднити і вирішити питання припинення політичних переслідувань щодо Тимошенко", - додав він.

А.Яценюк також зазначив, що сама екс-прем'єр підтримує позицію П.Кокса і А.Кваснєвського.

Як повідомлялося, А.Лабунська 22 жовтня внесла до Верховної Ради законопроект про можливість лікування засуджених за кордоном у разі, якщо за рік безперервного стаціонарного лікування в лікарні за межами установи пенітенціарної системи ув'язнений не досяг повного лікування. Згідно з цим же документом вона пропонує, щоб суд одночасно ухвалив рішення про звільнення такої особи від покарання через хворобу.

Народний депутат Сергій Міщенко (позафракційний) ще влітку зареєстрував законопроект про лікування ув'язнених за кордоном, в якому було передбачено, що медична допомога та лікування за кордоном здійснюється за рахунок особистих коштів або коштів рідних та близьких засудженої особи. У жовтні він зареєстрував у Верховній Раді зміни до цього законопроекту.

24 жовтня лідери трьох опозиційних фракцій - "Батьківщина" А.Яценюк, "УДАР " Віталій Кличко і "Свобода " Олег Тягнибок - внесли до парламенту свій законопроект про заборону виборчого правосуддя і зняття перешкод для підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

31 жовтня спостерігачі від Європарламенту Александр Кваснєвський і Пет Кокс заявили, що вважають законопроект А.Лабунської найбільш оптимальним для досягнення консенсусу в питанні лікування засуджених за кордоном, що в свою чергу позитивно вплине на вирішення "питання Тимошенко".

"Наша місія вивчила всі законопроекти з лікування засуджених за кордоном. Ми дійшли висновку, що законопроект п. Лабунської є кращою основою, на якій слід створювати та шукати необхідний консенсус між проурядовими та опозиційними партіями" , - йдеться в заяві спостерігачів, переданій агентству "Інтерфакс-Україна" представництвом Євросоюзу в Україні в четвер.

Як відомо, звільнення або відправлення на лікування за кордон Ю.Тимошенко є однією з умов підписання Угоди про асоціацію Україна-ЄС. Питання підписання Угоди розглядатимуть на саміті Східного партнерства, що відбудеться 28-29 листопада у Вільнюсі.

Водночас депутат фракції Партії регіонів Вадим Колесніченко заявив, що його фракція готова до компромісів у вирішенні питань Ю.Тимошенко, але законопроект А.Лабунської вважає неприйнятним.

"Нам пропонують підтримати цей законопроект без змін, а це означає залишити сотні громадян України без надії на покарання винних негідників. Звичайно, ми будемо це питання розглядати, звичайно, будемо шукати компроміси, але в такому вигляді такий законопроект голосувати неможливо, тому що ми не ухвалюємо законопроект під Тимошенко, а ухвалюємо законопроекти під роботу нашої системи правосуддя і системи покарання для всіх", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" у п'ятницю.

Член фракції Партії регіонів Володимир Олійник 31 жовтня заявив, що на основі законопроекту С.Міщенка може бути доопрацьовано та ухвалено відповідний закон, можливо навіть наступного пленарного тижня.

Заплановано, що парламентський комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності на своєму засіданні в понеділок, 4 листопада, розпочне розгляд законопроектів, згідно з якими запропоновано дозволити лікування засуджених за кордоном.

Очікується, що Верховна Рада України наступного пленарного тижня (5-8 листопада) розгляне три законопроекти про можливість лікування ув'язнених за кордоном, що зможуть вирішити питання екс-прем'єра Ю.Тимошенко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА