13:42 27.11.2013

Депутат ЄП Залевський пропонує президенту Януковичу конкретний план порятунку саміту у Вільнюсі

2 хв читати

Депутат Європейського парламенту Павел Залевський пропонує конкретний план, як уникнути фіаско саміту у Вільнюсі для України: це можливо, якщо президент України Віктор Янукович заявить про намір розробити до саміту Україна-ЄС у березні конкретний план трансформації України, а ЄС підтримає його з тим, щоб на цій основі надати технічну та фінансову допомогу.

В інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" телефоном із Вільнюса П.Залевський висловив упевненість, що в п'ятницю угоду про асоціацію підписано не буде, тому "важливо уникнути фіаско саміту".

У зв'язку з цим депутат детально виклав своє бачення.

"Це означає, що в п'ятницю президент Янукович має задекларувати, що він почав працювати над майстер-планом трансформації країни, який буде розроблено командою експертів з України та ЄС, міжнародних фінансових інституцій, таких як Міжнародний валютний фонд, Світовий банк. ЄС, у свою чергу, має позитивно відреагувати на цей проект і заявити про готовність надати технічну і фінансову підтримку", - деталізував він.

Далі, як вважає П.Залевський, команда експертів має розпочати роботу вже в понеділок, щоб встигнути розробити такий план до саміту Україна-ЄС, який відбудеться у березні.

"Це має бути майстер-план трансформації країни, частиною якого буде угода про асоціацію, і частиною якого має бути технічна і фінансова підтримка, яка має виділятися для реалізації цього плану. Ми не говоримо про "легкі гроші", оскільки ця допомога виділятиметься на підставі оцінки того, що реально робиться", - роз'яснив своє бачення політик, додавши: "Немає здійснення плану - немає підтримки".

Депутат також висловив жаль, що останніми роками основним предметом обговорення в діалозі Брюсселя та Києва був політичний, а не економічний порядок денний.

"Україні потрібна стала система трансформації, і це мало бути предметом для дискусії, яку провадили останніми роками. Але ми втратили багато часу, концентруючись лише на політичному порядку денному (йдеться про політичні умови ЄС для підписання Україною угоди про асоціацію - ІФ)", - констатував він.

У зв'язку з цим П.Залевський висловився за пріоритетність економічної складової діалогу.

"Якщо Янукович реально хоче продовжувати процес європейської інтеграції, він має розпочати з початку, а не з кінця. Уся проблема полягає в тому, що ми почали з політичного порядку денного замість того, щоб обговорювати економічний, тому що це - основа української незалежності та суверенітету", - переконаний політик.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА