13:24 29.11.2013

Учасники саміту Східного партнерства підтримали зобов'язання підписати угоду про асоціацію Україна-ЄС - декларація

4 хв читати
Учасники саміту Східного партнерства підтримали зобов'язання підписати угоду про асоціацію Україна-ЄС - декларація

У прикінцевій декларації, ухваленій за підсумками Вільнюського саміту Східного партнерства, повністю відсутня згадка про Росію, а щодо України зазначено, що сторони взяли до відома позиції одна одної і так само віддані зобов'язанню підписати угоду про асоціацію.

Декларація називається "Східне партнерство: шлях уперед".

У документі також зазначається, що "учасники саміту наголошують, що майбутня ефективна імплементація угод про асоціацію і, де це необхідно, про глибоку та всеосяжну ЗВТ, що супроводжується реформами, наблизить країни до європейського законодавства та стандартів, що, у свою чергу, сприятиме поступовій економічній інтеграції партнерів на внутрішній ринок ЄС і тому створить спільний економічний простір".

Сторони мають намір розглянути на наступному саміті "можливі подальші кроки, які можуть бути зроблені щодо економічної інтеграції для того, щоб створити економічний простір у світлі імплементації відповідних частин цієї декларації та угод про асоціацію, в т. ч. про ЗВТ". У зв'язку з цим єврокомісія пропонує виконати глибоке вивчення цього питання до наступного саміту.

Учасники саміту погодилися з тим, що таке амбітне довгострокове бачення асоціації між партнерами та ЄС є бажаним і "зробить свій внесок у довгострокову мету побудови широкого спільного простору економічного добробуту, що базуватиметься на правилах СОТ і суверенному виборі всієї Європи та за її межами".

Учасники Вільнюського саміту оцінили прогрес Східного партнерства з часу Варшавського саміту, що відбувся у вересні 2011 року, й домовилися про амбітний порядок денний на майбутнє. У цьому контексті вони наголосили на важливості імплементації схвалених зобов'язань, зокрема у сфері політичних, економічних і соціальних реформ. Учасники саміту підтвердили значення, яке вони надають Східному партнерству, що базується на взаємних інтересах і зобов'язаннях, як і на спільній відповідальності, диференціації.

Визнаючи та схвалюючи досягнутий прогрес, вони також зауважують, що багато має бути зроблено для вирішення наявних проблем на шляху демократії, поваги основних свобод і верховенства права. Учасники саміту наголосили, що прогрес стосовно цих спільних цінностей може бути досягнутий за допомогою зміцнення ефективності й незалежності судової системи, ефективної боротьби з корупцією, впровадження реформ державного управління.

Учасники саміту домовилися, що встановлення тіснішої співпраці між ЄС і країнами Східного партнерства є важливим для того, щоб гарантувати стабільність і добробут усієї Європи. Вирішення конфліктів, побудова довіри й добросусідських відносин є важливим для економічного та соціального розвитку та співпраці в регіоні.

Учасники саміту відзначили рішення українського уряду тимчасово припинити процес підготовки для підписання угоди про асоціацію і глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі між Україною і ЄС. Вони також відзначили безпрецедентну публічну підтримку політичної асоціації та економічної інтеграції України з ЄС.

Україна та ЄС підтвердили свої зобов'язання підписати угоду про асоціацію на основі рішучих дій і відчутного прогресу в трьох сферах, відзначених на саміті Україна-ЄС у 2013 році. В цьому напрямі вже було досягнуто важливого прогресу.

Учасники схвалюють важливий крок уперед, досягнутий у створенні амбітних нових угод про асоціацію, в т. ч. глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі між ЄС і деякими країнами-партнерами. Згідно з декларацією, ці угоди покликані підтримувати далекосяжні політичні й соціально-економічні реформи, а також спростити просування країн у напрямі ЄС, його правил і стандартів.

Учасники саміту схвалюють прогрес, досягнутий у переговорах щодо угоди про асоціацію з Азербайджаном і, ґрунтуючись на наявних двосторонніх конструктивних відносинах, закликають до подальшого їх продовження. ЄС готовий розпочати переговори про глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі як частину угоди про асоціацію.

Учасники саміту наголошують, що в майбутньому ефективна реалізація угод про асоціацію і поглиблену та всеосяжну зону вільної торгівлі разом із реформами сприятиме всебічному наближенню законодавства і стандартів країн-учасників Східного партнерства до ЄС, що зумовить їх поступову економічну інтеграцію у внутрішній ринок ЄС і, отже, створення економічної зони. Вони також зобов'язуються розглянути на наступному саміті можливі подальші кроки для посилення економічної інтеграції.

У декларації зазначається, що розвиток відносин ЄС і східноєвропейських партнерів у сфері економічної інтеграції можуть значно зміцнити міжнародну конкурентоспроможність Європи та сприяти стійкому й усеосяжному зростанню, а також створенню робочих місць. Інтенсивні й послідовні заходи з проведення реформ слугують загальному інтересу, допомагаючи країнам Східної Європи рухатися вперед до побудови глибокої та стійкої демократії, де переважають ефективне управління і верховенство права, а економіки розвиваються на ринкових засадах на підтримку справедливого і стійкого розвитку. Учасники саміту наголошують, що цей амбітний порядок денний потребує залучення ширшого суспільства, й тому вони схвалюють ширшу участь парламентів, громадянського суспільства, місцевої та регіональної влади, бізнес-кіл та інших зацікавлених сторін на порядку денному саміту Східного партнерства.

Учасники саміту погоджуються із зазначеними спільними політичними засадами партнерства на період наступних двох років. Ця заява разом із новим порядком денним асоціації та іншими наявними й майбутніми документами, що регулюють двосторонні відносини, й робочими програмами багатосторонніх платформ формують чіткий план дій для Східного партнерства у 2014-2015 роках.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА