19:20 29.11.2013

Договір про стратегічне партнерство України з РФ важливо доповнити корективами в енергетичній складовій - думка

3 хв читати

До нового договору про стратегічне партнерство України з РФ необхідно внести зміни, що стосуються насамперед сфери енергетики, вважає директор Інституту української політики Кость Бондаренко.

"Думаю, необхідно виходити з тієї ситуації, що з моменту підписання договору минуло вже достатньо часу. Підписаний ще в 1997 році, у 2007 році він автоматично був продовжений. Минуло вже 16 років фактично з тієї миті, і необхідно, напевно, внести якісь корективи - корективи, які стосуються енергетичної складової", - сказав К.Бондаренко в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в п'ятницю.

На його думку, те, що Росія нині будує обхідні газопроводи навколо України, дуже шкодить енергетичним інтересам Української держави.

"Україна знову захоче підписати угоду про асоціацію з Євросоюзом, відповідно, вона має взяти на себе деякі зобов'язання з тим, щоб не шкодити Росії, щоб її дії в умовах асоціації не шкодили інтересам Російської Федерації", - прогнозує політолог.

Він вважає, що цей договір зможе стати "деяким запобіжником від негативних наслідків підписання угоди про асоціацію".

К.Бондаренко зазначив, що, умовно кажучи, Україна виходить на підписання нового договору з Росією, закладаючи в ньому "деякі пункти, які стосуються добросусідства та дій в екстрених умовах".

"Знімаємо багато фантомних болів, які на сьогодні прийшли з Росії, і йдемо на підписання угоди про асоціацію вже з тим, щоб Росія не могла нас звинувачувати в тому, що ми застосовуватимемо до неї недружні методи", - продовжив політолог.

Процес підготовки документа може відбутися, за його оцінкою, досить швидко: "Я думаю, що, в принципі, було б бажання, це можна зробити за кілька місяців".

"Збирається робоча група, яка дивиться на те, в яких моментах попередній Великий договір необхідно розширити або, навпаки, звузити. Далі виставляються взаємні претензії одне одному, після цього президенти дають добро на завершення, фактично вдаряють по руках на знак завершення договірного процесу, під час наступної зустрічі підписують договір і відправляють його на ратифікацію до парламенту", - роз'яснив процедуру підготовки документу К.Бондаренко.

Відповідаючи на запитання про те, чи не може це бути прихованою формою руху в Митний союз чи реалізації формату "3+1", він зауважив: "Нічого страшного у форматі "3+1" я не бачу. Членство в Митному союзі навряд чи цікавить сьогодні Київ. Отже, в цій ситуації, я думаю, це лише буде погодження відносин між Україною та Росією в нових умовах".

К.Бондаренко також припустив, що підготовка оновленого Великого договору Україна-РФ і переговори щодо підписання угоди про асоціацію з ЄС можуть відбуватися паралельно.

Як повідомлялося, в коментарі представникам ЗМІ (Bloomberg, Associated Press, Литовська національна телекомпанія) після зустрічі з президентом Франції Франсуа Олландом у Вільнюсі президент України Віктор Янукович заявив про необхідність підписання нового договору про стратегічне партнерство з РФ.

Він відзначив необхідність провести "певну роботу", в результаті якої має бути "знайдено відповіді у вирішенні фінансово-економічних складнощів у розблокуванні підписання договору про стратегічне партнерство з Росією". В.Янукович також додав, що діалог із Росією триває.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА