15:27 05.02.2014

Розколу України на рівні населення немає, існує протиріччя лише в головах політичних еліт - політологи

2 хв читати
Розколу України на рівні населення немає, існує протиріччя лише в головах політичних еліт - політологи

Українські політологи вважають, що небезпека можливого розколу країни лежить насамперед у протиріччі еліт, а не населення різних регіонів держави.

"Розколу населення ніколи немає. Якщо є розкол в елітах, тоді буде і розкол населення. А у будь-якій країні є регіональні протиріччя", - сказав директор Інституту глобальних досліджень Вадим Карасьов на прес-конференції в середу.

На його думку, наявні теоретичні ризики розколу країни можуть перетворитися на реальну загрозу, якщо не працювати над національною консолідацією, не шукати спільної ідеї та не нейтралізувати розколу в елітах.

Крім того, В.Карасьов вважає, що Україна цікава для світового політичного та бізнес-істеблішменту насамперед своєю унікальністю та багатогранністю.

"По шматках Україна нікому не цікава", - переконаний він.

Політолог вважає, що розкол України не вигідний, зокрема, і Російській Федерації.

"Якщо такий сценарій реалізується, і на заході України до влади прийде повністю антиросійська еліта, то необхідно враховувати те, що українська газотранспортна система проходить і правобережною Україною, і там розташовані газові сховища, і газ росіяни тоді продаватимуть на східні межі Західної України, а не безпосередньо до Європи", - пояснив він.

Експерт не виключає, що Росія може певною мірою загострювати ситуацію в Криму, але навряд чи це глобально на щось вплине.

"Крим їм ніхто не віддасть... ні турки, ні кримські татари, ні Захід, який розуміє його стратегічне значення", - сказав В.Карасьов.

У свою чергу директор компанії Berta Communications Тарас Березовець також вважає, що єдиний розкол в Україні, який є в Україні на сьогодні, це розкол у головах українських політиків, які представляють і владу, і опозицію.

На його думку, в Україні немає підстав для виникнення серйозного громадянського конфлікту.

Він вважає, що теоретичний розкол України можливий у разі серйозного послаблення української влади або гіпотетичного усунення від влади президента України Віктора Януковича, приходу деякого коаліційного уряду, в якого, на його думку, будуть складнощі з утриманням в орбіті української держави деяких східних областей і Криму.

"У такому разі можлива, я наголошую, можлива поява деякого придністровського сценарію, коли де-юре країна залишатиметься єдиною, а де-факто центральний уряд втратить контроль над частиною територій", - сказав політолог.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

США і Велика Британія закликають ХАМАС прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я

Прем'єр Іспанії вирішив залишитися на посаді, незважаючи на відкрите проти його дружини розслідування за фактами корупції

Мелоні висуне свою кандидатуру на виборах до Європарламенту

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА