09:17 13.02.2014

Конституція-2004 померла, а над новим Основним законом мають працювати не політики, а моральні авторитети - Добкін

2 хв читати
Конституція-2004 померла, а над новим Основним законом мають працювати не політики, а моральні авторитети - Добкін

Голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін вважає, що повертатися до Конституції зразка 2004 року не можна, оскільки в ній закладено конфлікти між різними рівнями влади.

"Конституція 2004 року померла для нас назавжди, до неї повертатися не можна. Це повернутися до заздалегідь запланованого конфлікту. Ми всі пам'ятаємо, яка тоді була криза, коли губернатори не знали, до кого бігти: в один і той самий час призначалися наради у президента і в Кабінеті Міністрів, і губернатори стояли перед дилемою, кого їм підтримувати - розумних чи красивих, тих, хто гроші роздає, чи того, хто призначає", - сказав М.Добкін у середу, підбиваючи підсумки круглого столу "Соціально-економічні та політичні процеси в посткризовій Україні".

Він не виключив, що варіантом виходу з кризи може бути ухвалена на референдумі т. зв. перехідна конституція, що передбачає розширення повноважень територіальних громад. Голова харківської ОДА також висловив переконання, що Конституцію, яку буде ухвалено "на десятиліття", мають розробляти не політики.

"Але прийнявши таку конституцію на референдумі, зробивши це без Верховної Ради - а я думаю, що ми до цього йдемо як до одного з варіантів вирішення кризи, - ми все одно маємо прийти до того, щоб усунути політиків як людей, які не виправдали довіру в суспільстві ... й дати можливість іншій частині нашого суспільства сформулювати ті речі, які дадуть нам змогу мирно і спокійно жити в нашій державі. Це мають бути люди, які представляють моральні авторитети, авторитети в спорті ... композитори, музиканти, художники, письменники, поети, - ті, хто може чітко сформулювати інтереси й ідеали тієї частини території, на якій вони проживають", - сказав М.Добкін.

На його думку, не слід "боятися говорити про федералізацію як про максимально прийнятний варіант децентралізації влади".

"Федералізація дає можливість законодавчо, конституційно закріпити право території на ширші повноваження, ніж є. Тому що якщо проводити децентралізацію в унітарній державі, то, хоч скільки ти повноважень на місця давай, ухвалюється один спеціальний закон під назвою бюджет, і вся ця самостійність регіонів і децентралізація одразу перетворюється на пшик. Усі гроші там, і бігти по них туди. Федералізація - це не страх, це не сепаратизм, це не зрада державі. Це інша форма управління. Те, про що ми сьогодні говорили - Україна як унітарна держава не відбулася. А якщо не відбулася, то давайте шукати нову форму", - сказав М.Добкін.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

Президент США підписав закон про заборону імпорту урану з Росії, повідомляє Білий дім

Зеленський - Блінкену: Потрібно доставити військову допомогу в Україну якнайшвидше, насамперед ППО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА