20:00 14.02.2014

Яценюк втратив шанс очолити уряд - політолог

3 хв читати

Лідер парламентської фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк навряд чи має шанси зайняти вакантне місце прем'єр-міністра України, вважає директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський.

"Очевидно, що він (А.Яценюк - ІФ) уже втратив той шанс політичного лідера, який міг би очолити уряд й утримати країну від катастрофи", - сказав політолог агентству "Інтерфакс-Україна" в п'ятницю.

М.Погребинський пояснив свою позицію тим, що А.Яценюк "зараз, схоже, взагалі мало кого представляє". "У нього неясне, незавершене відношення всередині своєї партії, оскільки Тимошенко (екс-прем'єр України Юлія Тимошенко, лідер партії "Батьківщина" - ІФ) виступає за те, щоб не йти на повернення Конституції 2004 року, а Яценюк, як і раніше, говорить, що на це потрібно йти".

Окрім цього, політолог зазначив, що уряду України необхідно взяти кредити для виплат за зобов'язаннями, проте А.Яценюк навряд чи зможе отримати таке фінансування від Росії.

"Ну хто може подумати, що Яценюк приїде до Москви і з ним там будуть розмовляти? А без кредиту шанси видертися з цієї складної ситуації практично дорівнюють нулю", - вважає М.Погребинський.

Заяви лідера фракції "Батьківщина" про можливість залучення кредитів від Міжнародного валютного фонду політолог також вважає малореалізовуваними.

"Якщо йдеться про кредити, він любить говорити, від Міжнародного валютного фонду, так, добре б узяти і там. Але там узяти, по-перше, не можна швидко. Це абсолютно нереально. По-друге, треба виконати цілу низку умов, по-третє, має минути час. А гроші потрібні завтра. А можливо, навіть сьогодні, оскільки у нас на носі виплати і просто нічим буде платити пенсії та зарплати людям", - пояснив експерт.

"Отже, я вважаю, що ця кандидатура абсолютно неприйнятна", - наголосив М.Погребинський.

Також М.Погребинський зазначив, що вже висловлювалися думки народних депутатів від більшості, що вони не мають наміру голосувати за кандидатуру А.Яценюка на посаду прем'єр-міністра.

Говорячи про пропозицію президента України Віктора Януковича до А.Яцеюнка очолити Кабінет Міністрів, політолог зазначив, що "президент принаймні не сказав, що він передумав", проте йому здається, що "потяг уже пішов".

"Потрібно було йому ловити президента на слові, і, можливо, в той момент ще був би шанс якийсь. Зараз, мені здається, шансів у нього вже немає", - вважає М.Погребинський.

Водночас політолог висловив переконання, що для нормалізації ситуації в Україні треба, щоб уряд був технічним і щоб прем'єр не був частиною конфлікту.

"Я думаю, в нинішній ситуації кандидатура прем'єра має бути несподіваною, яку має в принципі приймати більшість, оскільки її рекомендуватиме президент, і не сприйматиме у багнети решта зали (Верховної Ради - ІФ). У цьому сенсі краще, якщо це буде як тільки, так відразу: президент запропонував, і парламент голосує", - зробив висновок М.Погребинський.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

США і Велика Британія закликають ХАМАС прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я

Прем'єр Іспанії вирішив залишитися на посаді, незважаючи на відкрите проти його дружини розслідування за фактами корупції

Мелоні висуне свою кандидатуру на виборах до Європарламенту

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА