16:48 13.05.2014

МЗС України викликає для розмови посла Угорщини у зв'язку з висловлюваннями прем'єра Орбана

2 хв читати
МЗС України викликає для розмови посла Угорщини у зв'язку з висловлюваннями прем'єра Орбана

Міністерство закордонних справ України стурбоване висловлюваннями прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана та запрошує для розмови угорського посла.

"Висловлювання глави угорського уряду про автономію та подвійне громадянство для угорців, що суперечить чинному законодавству України, ми сприймаємо зі стурбованістю, як такі, що не сприяють деескалації та стабілізації ситуації в нашій державі", - сказав директор департаменту інформаційної політики МЗС України Євген Перебийніс на брифінгу в Києві у вівторок.

У МЗС України закликали угорських партнерів до виважених підходів до таких чутливих питань, як етнонаціональна політика.

При цьому Є.Перебийніс відзначив із позитивного погляду заяву МЗС Угорщини від 28 березня, в якій було засуджено провокаційні заяви партії "Йоббік" на цю саму тему.

Український дипломат повідомив, що у вівторок до МЗС запрошено посла Угорщини в Україні Міхала Баєра.

Є.Перебийніс зазначив, що висловлена прем'єром Угорщини позиція щодо співгромадян, які проживають за межами країни, зокрема, в Україні, не є новою. "Всеосяжна підтримка Будапештом зарубіжних угорців є одним із ключових напрямів національної політики Угорської держави та одним із ключових чинників у побудові відносин із навколишніми країнами. Слід також згадати, що за деякі аспекти цієї політики Угорщину свого часу серйозно критикували її партнери в ЄС", - наголосив він.

При цьому в МЗС зазначили, що Угорщина є сусідом і надійним партнером України, який активно та послідовно підтримує європейську інтеграцію України та рішуче виступає за її суверенітет і територіальну цілісність.

Як раніше повідомило радіо "Свобода", В.Орбан заявив про необхідність автономій і подвійного громадянства для угорців, які живуть усусідніх країнах, зокрема, в Україні.

"Угорці, які живуть у Карпатському регіоні, мають право на подвійне громадянство, на права національної спільноти й на автономію... Становище 200 тисяч угорців за національністю, які живуть в Україні, надає цьому питанню особливої гостроти. Угорська громада там повинна мати подвійне громадянство, всі права національної спільноти, а також вона має отримати можливість самоврядування. Це наші чіткі очікування від нової України, яка зараз постає", - заявив В.Орбан, виступаючи з промовою в парламенті.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА