17:23 29.08.2014

Відмова у позаблоковості України сприятиме євроінтеграції в умовах загрози цілісності й суверенітету країни - законопроект Кабміну

3 хв читати
Відмова у позаблоковості України сприятиме євроінтеграції в умовах загрози цілісності й суверенітету країни - законопроект Кабміну

Кабінет Міністрів України на засіданні в п'ятницю схвалив законопроект про відмову від позаблокового статусу України й відновлення Євроатлантичної інтеграції.

Згідно із законопроектом "Про внесення змін до деяких законів України в забезпеченні імунітету і захисту територіальної цілісності України", текст якого має агентство "Інтерфакс-Україна", уряд пропонує внести зміни до закону "Про основи внутрішньої і зовнішньої політики" і закон "Про основи національної безпеки України".

Кабмін пропонує змінити статтю 11 закону "Про основи внутрішньої і зовнішньої політики" щодо дотримання країною політичної позаблоковості, а також додати статтю щодо засад зовнішньої політики країни - інтеграцію України в НАТО.

Зокрема, із закону вилучено абзац 7 підпункту 2 цієї статті, а саме "дотримання Україною політики позаблоковості, що означає неучасть України у військово-політичних союзах, пріоритетність участі у вдосконаленні й розвитку європейської системи колективної безпеки, продовження конструктивного партнерства з Організацією Північноатлантичного договору й іншими військово-політичними блоками з усіх питань, що становлять взаємний інтерес".

Окрім цього, підпункт цієї статті, в якому йдеться про те, що "забезпечення інтеграції України в європейський політичний, економічний, правовий простір з метою набуття членства в Європейському Союзі" Кабмін пропонує ухвалити в наступній редакції: "Забезпечення інтеграції України в європейський політичний, економічний, правовий та євроатлантичний простір безпеки з метою набуття членства в Європейському Союзі й Організації Північноатлантичного договору".

До закону "Про основи національної безпеки України" в частині, де йдеться про прагнення країни вступити в Європейський Союз, додано також прагнення інтеграції до Євроатлантичного простору безпеки.

У пояснювальній записці до документа зазначено, що метою та завданням законопроекту є створення додаткового механізму забезпечення суверенітету, захист територіальної цілісності, економічної та політичної незалежності країни.

Уряд переконаний, що ухвалення цього законопроекту допоможе в реалізації євроінтеграційного курсу України в умовах потенційних та реальних загроз територіальній цілісності та суверенітету країни.

Як повідомлялося, на засіданні Кабміну в п'ятницю, 29 серпня, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Кабінет Міністрів України вносить на розгляд парламенту законопроект про скасування позаблокового статусу України.

Як відомо, в 2010 році Верховна Рада ухвалила законопроект "Про засади внутрішньої і зовнішньої політики", внесений на розгляд парламенту тодішнім президентом Віктором Януковичем. У ньому було проголошено позаблоковий статус України і виключено курс на євроатлантичну інтеграцію країни. Закон, який досі є чинним, передбачає, що основним принципом зовнішньої політики країни "є дотримання Україною політики позаблоковості, що означає неучасть України у військово-політичних союзах, пріоритетність участі у вдосконаленні та розвитку європейської системи колективної безпеки, продовження конструктивного партнерства з НАТО та іншими військово-політичними блоками з усіх питань, що становлять взаємний інтерес".

Курс на євроатлантичну інтеграцію разом зі зближенням України з Євросоюзом було оголошено в 2005 році після приходу до влади президента Віктора Ющенка. Ключовим на шляху євроатлантичної інтеграції України став Бухарестський саміт НАТО у 2008 році, під час якого Київ розраховував на надання Плану дій щодо членства в альянсі (ПДЧ). Проте в результаті саміту країни-члени НАТО так і не надали ПДЧ Україні, посилаючись на те, що населення країни не готове до цього кроку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА