13:42 03.09.2014

Домовленості щодо припинення вогню на Донбасі – наразі єдиний прийнятний варіант - думка

2 хв читати
Домовленості щодо припинення вогню на Донбасі – наразі єдиний прийнятний варіант - думка

Повідомлення прес-служби президента України про домовленості з президентом РФ щодо постійного припинення вогню на Донбасі ще не означає настання миру, вважає голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

"Що буде далі - ніхто наразі не знає. Тому перемир'я, якщо про нього справді домовилися, було б єдиним можливим варіантом домовленості. Інших варіантів, на жаль, немає. Або війна, або домовленість щодо припинення вогню. Це може бути меншим злом", - сказав він в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в середу.

При цьому політолог вказав на відмінності в повідомленнях про цю телефонну розмову двох президентів їхніх прес-служб. Зокрема, прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков повідомив, що "глави держав обмінялися думками стосовно того, що насамперед необхідно зробити для швидкого припинення кровопролиття на південному сході країни. Погляди президентів двох країн на можливі шляхи виходу з важкої кризової ситуації значною мірою збігаються".

Політолог нагадав, що оголошення перемир'я наприкінці червня принесло позитивні результати Україні.

"Але почекаємо, як далі розвиватимуться події, тому що в Росії можуть у будь-який момент сказати: "Домовлятися потрібно не з нами, а з бандами Донецької та Луганської республік", - наголосиввін.

Коментуючи висунені бойовиками "ДНР" і "ЛНР" умови для ведення переговорів, В.Фесенко зазначив, що ніякої чіткої, фіксованої позиції в цих людей немає. "Не вони приймають рішення, вони лише маріонетки. Вони лише висувають те, що їм кажуть московські господарі. Тому ніякої стабільної позиції там немає, на жаль", - зазначив політолог.

За його словами, Україна не піде на мир із сепаратистами, не відмовиться, як у випадку з Кримом, так і у випадку з Донбасом, від своєї територіальної цілісності.

"Тому єдине, про що зараз можна домовитися, тільки про припинення вогню. Інші варіанти неможливі, тому що позиції сторін кардинально протилежні", - підсумував В.Фесенко.

Він також не виключив, що на зустрічі контактної групи в Мінську 5 вересня можуть обговорювати формат подальших переговорів з урахуванням домовленостей президентів України і РФ.

В середу прес-служба глави української держави повідомила про телефонну розмову президента України Петра Порошенка з президентом РФ Володимиром Путіним. "Результатом розмови стала домовленість про постійне припинення вогню на Донбасі. Було досягнуто взаєморозуміння щодо кроків, які сприятимуть встановленню миру", - йдеться в повідомленні.

Пізніше прес-служба відкоригувала повідомлення, розповівши про те, що "президенти України й Росії П.Порошенко і В.Путін домовилися про режим припинення вогню на Донбасі".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА