17:30 11.09.2014

В Україні зберігається висока протестна активність - соціолог

2 хв читати
В Україні зберігається висока протестна активність - соціолог

Протестна активність в Україні через півроку після зміни влади дещо спала, але все ще залишається на дуже високому рівні, свідчать дані моніторингу протестів за серпень 2014 року, проведеного Центром соціальних і трудових досліджень.

"За серпень, місяць традиційних відпусток, зафіксовано щонайменше 690 протестних подій, і це не враховуючи подій, що відбуваються у рамках бойових дій на Донбасі. Для порівняння, у серпні 2012 року та 2013 року було зафіксовано 271 та 297 протестних події відповідно. А напередодні Майдану в жовтні 2013 року було зафіксовано 423 протести", - сказав заступник директора центру, соціолог Володимир Іщенко на прес-конференції в Києві в четвер.

Він зазначив, що кількість протестів у серпні перевищує середньомісячний показник за "домайданівський період" 2013 року (із 1 січня по 20 листопада) в півтора-три рази, окрім Донецької та Луганської областей та анексованої АР Крим.

Так, 20% протестів зібрали понад 100 людей, тоді як аналогічний показник за 2013 рік до початку Майдану становив 24%.

Експерт наголосив, що найпопулярнішою тематикою протестів у серпні були питання ідеологічного характеру (54%): виступи за єдину Україну, проти Росії та російської інтервенції, яка є наслідком значного сплеску патріотичної мобілізації в суспільстві.

Лише 22% протестних акцій порушували ті чи ті соціально-економічні питання, а в 2013 році, до початку Майдану, ці питання порушували під час 56% акцій.

Із 690 протестів - 69 були з вимогою люстрації, 62% - із закликами до боротьби з корупцією та 31% спрямований на захист громадянських свобод.

"Ті питання, які можна було б назвати вимогами Майдану, набагато рідше висували під час протестів, ніж патріотичні теми", - зазначив В.Іщенко.

Соціолог розповів, що на Донбасі, в населених пунктах, які контролює українська влада, фіксувалися в серпні переважно демонстрації патріотизму, але практично завжди невеликими групами людей - не більше ніж 200 осіб. Лише в Маріуполі чисельність протестів перевищувала тисячу людей у ті дні, коли місто було під загрозою штурму.

Заступник директора Центру соціальних і трудових досліджень звернув увагу на те, що досить високим є показник прояву конфронтаційних і насильницьких дій під час протестів, і він перевищує аналогічні показники навіть за період Майдану.

Зокрема, серед усіх протестів у серпні 15% були насильницькими, а ще 40% - мирними, але конфронтаційними.

За його словами, найпопулярніші форми протестів такого роду були спрямовані не на людей, а на символи - у вигляді нападу на радянські пам'ятники або патріотичні графіті.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА