13:30 16.09.2014

ВР ухвалила закон про особливий порядок самоврядування в окремих районах Донбасу терміном на три роки

3 хв читати
ВР ухвалила закон про особливий порядок самоврядування в окремих районах Донбасу терміном на три роки

Верховна Рада України на закритому засіданні у вівторок ухвалила президентський закон про введення особливого порядку самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей терміном на три роки, а також щодо проведення позачергових місцевих виборів у цих регіонах 7 грудня цього року.

Як повідомляють деякі народні депутати в соцмережах, за ухвалення відповідного законопроекту №5081 проголосувало 277 парламентаріїв.

Так, лідер фракції "Свобода" Олег Тягнибок зазначив, що його фракція "Свобода" "єдина не дала жодного голосу "за" особливий режим.

У свою чергу депутат фракції "Батьківщина" Андрій Шевченко написав у Твіттері: "У таємному режимі Порошенко і Турчинов протягли закони про особливий статус (277)".

Згідно з документом, зареєстрованим на сайті Верховної Ради, держава гарантує "недопущення кримінального переслідування, притягнення до кримінальної, адміністративної відповідальності й покарання осіб-учасників подій на території Донецької, Луганської областей".

Крім того, держава гарантує право використання російської чи іншої мови "в суспільному та приватному житті, вивчення і підтримку російської та будь-якої іншої мови, їх вільний розвиток і рівноправність".

Також закон передбачає проведення місцевих виборів у цьому регіоні 7 грудня. "Повноваження депутатів місцевих рад і посадових осіб, обраних на позачергових виборах, призначених Верховною Радою України цим законом, не можуть бути достроково припинені", - сказано в тексті документа.

Уводиться особливий порядок призначення керівників органів прокуратури та судів, який передбачає участь органів місцевого самоврядування у вирішенні цих питань. Кабмін, інші центральні органи виконавчої влади можуть підписувати з відповідними органами місцевого самоврядування угоди щодо економічного, соціального та культурного розвитку окремих районів.

Закон також передбачає укладання угоди про економічний, соціальний і культурний розвиток окремих районів.

"Держпідтримка полягає у введенні відмінного від загального економічного режиму здійснення господарської та інвестиційної діяльності, спрямованого на відновлення об'єктів промисловості, транспортної та соціальної інфраструктури, житлового фонду, переорієнтацію промислового потенціалу, створення нових робочих місць, залучення інвестицій та кредитів для відновлення та розвитку об'єктів, розташованих в окремих районах, Донецької та Луганської областей ", - йдеться в тексті документа.

Законопроект передбачає також щорічну бюджетну держпідтримку соціально-економічного розвитку окремих районів. "Україна гарантує визначення таких видатків загального фонду держбюджету захищеними видатками, обсяг яких не може змінюватися внаслідок скорочення затверджених бюджетних призначень", - зазначено в документі.

Законопроект також передбачає "посилення і поглиблення добросусідських відносин між територіальними громадами, органами місцевого самоврядування окремих районів з адміністративно-територіальними одиницями Російської Федерації на основі угод про прикордонну співпрацю, які складають територіальні громади, органи місцевого самоврядування, місцеві органи виконавчої влади України й територіальні громади в межах компетенції, встановленої законом".

На території цих районів рішенням міських, селищних, сільських рад створюються загони народної міліції, їхню діяльність координують відповідно сільські, селищні, міські голови. "Загони народної міліції утворюються на добровільних засадах із громадян України, які постійно проживають у відповідних населених пунктах окремих районів Донецької та Луганської областей", - зазначено в законопроекті.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

США і Велика Британія закликають ХАМАС прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я

Прем'єр Іспанії вирішив залишитися на посаді, незважаючи на відкрите проти його дружини розслідування за фактами корупції

Мелоні висуне свою кандидатуру на виборах до Європарламенту

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА