16:23 16.09.2014

Експерти відзначають успіхи Порошенка в міжнародній сфері, а невдачі - у кадровій політиці та відсутності реформ

3 хв читати
Експерти відзначають успіхи Порошенка в міжнародній сфері, а невдачі - у кадровій політиці та відсутності реформ

Експерти вважають головним досягненням перших 100 днів президентства Петра Порошенка налагодження діалогу в міжнародній сфері, призначення дострокових виборів до Верховної Ради, а невдачі вбачає у кадрових призначеннях і відсутності необхідних реформ.

"Діяльність Порошенко в перші 100 днів на посаді президента за 10-ти бальною шкалою експерти оцінили в 6.3 бали. Оцінка за 10-бальною шкалою досить висока", - зазначила директор Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" Ірина Бекешкіна, презентуючи результат експертного опитування, проведеного Фондом, у вівторок в Києві.

За її словами, головним досягненням президента в міжнародній сфері експерти вважають налагодження діалогу з ЄС, НАТО, США та підписання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом.

Стосовно ж позитивних моментів діяльності Порошенка на посаді глави держави у політичній сфері експерти відзначили призначення дострокових виборів у парламент. У сфері протидії російської агресії експерти вважають, що досягненням були ініціативи, спрямовані на вирішення конфлікту мирними і дипломатичними способами.

Невдачею глави держави експерти вважаютьпередусім державне управління, а саме відсутність необхідних реформ, невдалих кадрових призначень.

"Невдачами в ситуації, що склалася на Донбасі, експерти назвали провальні військові операції, особливо Іловайськ, дипломатичний провал у Мінську і відсутність вибудуваної системи прямої жорсткої вертикалі керівництва АТО", - зазначила І.Бекешкіна.

За її словами, експерти очікують від глави держави формування проєвропейської більшості в парламенті, реформаторського уряду, оновлення армії, оборонних структур і проведення люстрації чиновників.

Першими кроками П.Порошенка у сфері зовнішньої політики, на думку експертів, має бути створення широкої міжнародної коаліції на підтримку України, і повноцінна реалізація євроінтеграційного курсу, а наступним кроком глави держави має бути відновлення курсу на членство в НАТО.

"Найголовніше те, що вдалося утримати ситуацію під контролем. Я в цьому вбачаю головний плюс", - сказав у свою чергу професор політології Національного університету "Києво-Могилянська академія" Олексій Гарань.

Стосовно ж відстрочки введення зони вільної торгівлі з ЄС, то, на думку політолога, з економічної точки зору "ЄС пішов назустріч Україні", "це поступка, яка більше грає для нас, ніж для РФ".

Розповідаючи про призначення дострокових парламентських виборів як про один із позитивних моментів роботи глави держави, О.Гарань зазначив: "Погано, що вибори відбудуться за старою системою. До всіх списків є критика, є люди, яких ми не хотіли бачити, але є й нові обличчя тямущих людей. Я думаю, що новий парламент буде кращий, думаю, ми отримаємо більшість у підтримку європейського курсу".

Фонд "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" проводив експертне опитування "100 днів президента Петра Порошенка" 8-16 вересня 2014 року. Загалом було опитано 34 експерти.

Також на прес-конференції оприлюднили результати моніторингу громадської думки Інституту соціології НАН щодо оцінки діяльності президентів України і Росії. "Середня оцінка діяльності президента України в перші 100 днів після обрання становить 4,7 бали за 10-ти бальною шкалою ... І в цьому році оцінка діяльності російського президента просто звалилася - 3,3 бали", - розповіла І.Бекешкіна.

Це опитування проводилося в серпні 2014 року, було опитано 1800 респондентів майже у всіх регіонах України, зокрема і східних.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

Структури ЄС прагнуть розпочати 25 червня переговори про вступ України до союзу - ЗМІ

Можлива загибель Раїсі може мати серйозні наслідки для Ірану, вважають в Інституті вивчення війни

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА