10:47 17.09.2014

Ухвалені у вівторок у парламенті закони є етапами мирного врегулювання ситуації на Донбасі - Ігор Гринів

3 хв читати

Ухвалення закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей і закону про амністію є одним з етапів на шляху до миру на Донбасі і реалізацією Мирного плану, зазначає радник президента України Ігор Гринів.

"Ці два закони в мінських угодах і наступним пунктом є виведення російських військ із території України. Але для того, щоб це сталося, необхідно було ухвалення двох законів. Насправді ми рухаємося певними кроками ", - сказав він в ефірі одного з українських телеканалів.

Крім виведення російських військ з території України, за словами радника президента, наступними кроками також має стати проведення дострокових місцевих виборів, вирішення питання щодо коштів, які залишатимуться в місцевому бюджеті і т.д.

Аналізуючи зміст закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей Ігор Гринів наголосив, що у ньому йдеться про надання більших повноважень лише окремим громадам, таким як сільські, селищні, місцеві ради і жодним чином не йдеться про формування якихось об'єднань. "Децентралізація не в межах регіону, а в межах певних органів влади. Не йдеться про Донбас - ні про ЛНР, ні про ДНР. Не йдеться про Луганську чи Донецьку області. Ніякий край, нічого подібного не створюється ", - наголосив І.Гринів, зазначивши, що "насправді ми йдемо нормальним шляхом для врегулювання ситуації".

Радник президента також акцентував увагу на тому, що закон має обмежену дію. "Він повністю втрачає свою дію через три роки. Він може закінчитися і через півроку, коли буде наведено порядок. Він може закінчитися через рік ", - констатував він.

На зауваження про фінансування певних потреб цих територій з державного бюджету, їх відновлення, І.Гринів зазначив, що в цьому питанні влада і народ мають визначитися. І якщо ці райони - українська територія, в чому не сумніваються представники влади, таке питання не повинно виникати.

"Визнаємо, що це наша земля і наша територія, і наші люди, і ми будемо їм допомагати і будемо відновлювати ці території", - сказав радник президента.

Він також звернув увагу на те, що мирні ініціативи із врегулюванню ситуації на Донбасі підтримує переважна більшість Українців - згідно з останніми опитуваннями 77,7% респондентів. "Майже 80% населення, і з цим треба рахуватися! Якщо люди розуміють, що іншого шляху насправді немає, і що війна - це не найкращий вихід із ситуації", - додав І.Гринів.

"Тоді, коли зрозуміли, що війна на сході зайшла в глухий кут, що з одного і з іншого боку сотні людей загинули, лише тоді зрозуміли, що далі вмирати треба - треба вирішувати цю проблему мирним шляхом. І мирний план президента почав здійснюватися", - констатував він.

Радник президента висловив переконання, що в питанні врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях необхідно виключити політику і намагатися вирішити все мирним, дипломатичним шляхом.

"Давайте це зупиняти. Вся країна має об'єднатися навколо одного - навколо того, що Україна є суверенною державою. Ми не дамо нікому поставити під сумнів суверенітет і територіальну цілісність. Давайте і всі об'єднаємося, щоб мирно врегулювати ", - закликав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА